Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση μηχανοδηγών για δικαστικές αποφάσεις (25%- επικίνδυνο) κ απόριψη στο αίτημα για αγωγές για τις προαγωγές


Στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας είχαμε  ενημέρωση για την πορεία των δικαστικών διεκδικήσεων που έχουν ξεκινήσει για την
παράνομη διπλή μείωση του 25% που επέβαλε πραξικοπηματικά στους μηχανοδηγούς η τότε Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την περίφημη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου.

Οι αγωγές βρίσκονται στην φάση της εκδίκασης, με τις αποφάσεις να διαφέρουν χρονικά σε απόσταση για κάθε συνάδελφο (αφού κατατέθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους και πήραν διαφορετικές δικάσιμες) μέχρι και 6- 8 μήνες (ανάλογα και με το δικαστή).
Ωστόσο τα νέα δεν είναι ευχάριστα καθώς σε μια απο τις αγωγές που που εκδικάστηκαν τελευταία η δικαστής απεφάνθη ότι οι συνάδελφοι έχουν εν μέρη δίκαιο και επιδίκασε πολύ μικρά ποσά στον καθένα (της τάξεως των 300 εως 500 ευρώσυνολικά για τα 3 χρόνια μειώσεων συνολικά) καθώς συμψηφίζει τα ποσά που αιτούνται με τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,αλλά και με αυτό της παραμεθορίου.
Έτσι ενώ η αγωγή ανερχόταν για 22 συναδέλφους σε τριψήφιο νούμερο (150 κ πλέον χιλιάδες) η δικαστής επιδίκασε μόλις 14-15 χιλιάδες συνολικά και στους 22.
Φυσικά η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει την προσπάθεια που καταβάλουν τα Σωματεία για την πληρωμή της παράνομης μείωσης άμεσα απο τις εταιρείες. Θα λέγαμε ότι την καθιστά πρακτικά αδύνατη σε αυτήν την φάση καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επικαλούμενη την απόφαση δεν μπορεί να προσδιορίσει τα ποσά που δικαιούται ο κάθε συνάδελφος,αν δεν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις.
Όπως όλα δείχνουν η υπόθεση θα έχει βάθος χρονικά καθώς θα πρέπει να γίνει έφεση  σε όσες αποφάσεις έχουν παρόμοιο σκεπτικό ενώ αναμένουμε κ το αποτέλεσμα του εφετείου για τους πρώτους μηχανοδηγούς που είχαν κερδίσει το θέμα και η υπόθεση εκδικάστηκε τους περασμένους μήνες.
Για το θέμα του επικίνδυνου κ ανθυγιεινού, που δεν πληρωνόμασταν για 5 μήνες (τότε ντε που η χώρα ήταν στην φάση της ανάπτυξης) έχουν τρέξει 3 αποφάσεις, εκ των οποίων έχουν κερδηθεί 2 ενώ 1 χάθηκε και εδώ σίγουρα θα έχουμε και πάλι εφέσεις και απο τις 2 πλευρές.
Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει συνάντηση με το Δικηγορικό γραφείο του Προεδρείου του Σωματείου την προσεχή εβδομάδα.

Τέλος, δεν πάρθηκε σήμερα απόφαση για την οικονομική ενίσχυση  των συναδέλφων που θέλουν να προσφύγουν δικαστικά για τις τελευταίες προαγωγές.
Και αυτό γιατί η Δημ. Συμπαράταξη προσκόμισε αίτημα οικονομικής κάλυψης των συναδέλφων απο δικηγόρο που ήδη είχε καταθέσει τις αγωγές -για 5-6 συναδέλφους απο το Λιανοκλάδι -και κοστολογούσε την κάθε μια απο αυτές στα 650 και πλέον Ευρώ για τον πρωτόδικο βαθμό ΜΟΝΟ!
Η Νέα Έλξη συμφώνησε με το αίτημα των συναδέλφων, ωστόσο η +ΣυνΕξέλιξη τόνισε πως το ποσό είναι υπερβολικό κ ότι με βάση αυτή την λογική και την γνωστή σε όλους προσπάθεια που έγινε σε  όλα τα μηχανοστάσια για να καταθέσουν αγωγές συνάδελφοι (το Σωματείο πληρώνει λέγανε οι καλοθελητές στους συναδέλφους) το κόστος θα εκτοξευόταν σε δυσθεώρητο ύψος για ένα θέμα μάλιστα το οποίο θα περνούσε με απόφαση ΔΣ!
Η +ΣυνΕξέλιξη πρότεινε την κάλυψη του ποσού εξ ολοκλήρου για τους εν ενεργεία συναδέλφους που υπέστησαν βλαπτική μεταβολή (Θεοδωρόπουλος - Κάσσης-Aλεξάνδρου) και όσους εν ενεργεία εργάζονταν σε θέσεις μηχανοστασιαρχών μέχρι τις προαγωγές και την πληρωμή ποσού ΜΕΧΡΙ 200 Ευρώ το μέγιστο για τους πρώτους στην επετηρίδα ΜΟΝΟ ,τονίζοντας πως τους τελευταίους μήνες κάποιοι προσπάθησαν να στήσουν φάμπρικα αγωγών για τις προαγωγές  αποκλειστικά για ψηφοθηρικούς λόγους. 
Δεν είναι δυνατό σε ένα μηχανοστάσιο με συνολική δύναμη 13 μηχανοδηγών, οι 5-6 να καταθέτουν αγωγή για μια θέση, θεωρώντας όλοι εαυτόν αδικημένο, την ώρα που όλοι ζητούν κ προβάλουν την επετηρίδα ως κυρίαρχο στοιχείο αξιολόγησης. 
Υπήρξε διαφωνία και στην ψηφοφορία που ακολούθησε το αποτέλεσμα ήταν 5/5 καθώς ο συνάδελφος Δρίτσας ψήφισε λευκό τονίζοντας πως και οι 2 προτάσεις έχουν σημεία λογικής αλλά και  κενά και δεν μπορεί να  στηρίξει καμία απο αυτές.
Το θέμα πλέον θα συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ  και θα δούμε αν τελικά θα υπάρξει απόφαση  καθώς μηχανοδηγοί που πληροφορήθηκαν τα καθέκαστα θέτουν πλέον θέμα καταστατικού και αν το ΤΑΠΕΛ έχει τέτοια πρόβλεψη.

Τέλος σε μια πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά απόφαση, Νέα Έλξη κ Δημ. Συμπαράταξη στήριξαν το αίτημα του εκπροσώπου της ΑΣΚΕ για οικονομική ενίσχυση για κατάθεση αγωγής σε βάρος του Προέδρου του Σωματείου μας επειδή θίχτηκε η αξιοπρέπεια του για τα όσα γράφει το στέκι της έλξης!
Στην τοποθέτηση του ο συνάδελφος Γενιδούνιας- που μίλησε μετά την απόφαση των Νέα Έλξη και Δ,Συμπαράταξη- τόνισε πως οι συνδικαλιστικές διαφορές δεν λύνονται στα δικαστήρια και για αυτό δεν τοποθετήθηκε πριν τις παρατάξεις. 
Τόνισε πως ο συνάδελφος Τουρλής έχοντας βάλει επανειλλημένα το θέμα για κατάθεση αγωγής ενάντια στο στέκι της έλξης απο την ΠΟΣ (Ομοσπονδία) και απότυγχάνοντας  να ληφθεί τέτοια - πρωτοφανή -απόφαση, βρήκε στο πρόσωπο του εκπροσώπου της ΑΣΚΕ τον πρόθυμο για την δουλειά και τον στήριξε με την πρώτη ευκαιρία. Η Δημ. Συμπαράταξη στήριξε- ως συνήθως κ όπως κάνει τα τελευταία 5 χρόνια- την άποψη του Γεν. Γραμματέα κ έτσι υπήρξε πλειοψηφική απόφαση.
Μετά απο αυτήν την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της +ΣυνΕξέλιξης στο ΔΣ του Σωματείου κατέθεσε αίτημα (ακριβώς ίδιο) των 5 εκπροσώπων της στο ΔΣ για παρόμοια στήριξη σε βάρος του εκπροσώπου της ΑΣΚΕ, το οποίο έγινε δεκτό.
Η +ΣυνΕξέλιξη είναι μια γροθιά τόνισε κ τις προκλήσεις τις αντιμετωπίζουμε ενωμένοι. Θα δούμε πως και πότε (και αν) θα κάνουμε χρήση της απόφασης τόνισε κλείνοντας.
Ωστόσο και για αυτό το θέμα υπάρχει ένσταση απο συναδέλφους για το αν προβλέπεται στο καταστατικό τέτοια διάταξη, όταν μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΑΣΚΕ και ο Πρόεδρος του Σωματείου μας είναι ομόβαθμοι.

Το στέκι της έλξης - Το blog των μηχανοδηγών

2 σχόλια:

  1. Πραγματικα τραγικα πραγματα με τον εκπροσωπο της Νεας Ελξης να δινει χωρις ιδιαιτερο ηθικο προβλημα το πρασινο φως να λυνονται πολιτικοσυνδικαλιστικες αντιπαραθεσεις συναδελφων στα δικαστηρια -συνεπικουρουμενος οπως παντα απο την δημ.συμπαραταξη-με την οικονομικη στηριξη του σωματειου.Ευτυχως μεχρι στιγμης τα αλλα σωματεια δεν εχουν παρει αυτο τον κατηφορο αν και εχουν κατηγορηθει ειδικα τον τελευταιο καιρο οτι ειναι πουλημενοι και λοιπα απο το γνωστο υποτιθεται κομμουνιστικο μπλογκ...πρεπει καποια στιγμη να καταλαβουν ολοι οι συναδελφοι οτι αυτες οι διαφορες δεν μπορουν να λυνονται δικαστικα και με ενισχυση απο την τσεπη μας.Οποιος θεωρει ηθικο να λυνει πολιτικες διαφορες στα δικαστηρια μπορει να το κανει με προσωπικα του εξοδα.Μην ξεχναμε ομως οτι αυτη η πρακτικη της προσφυγης στην δικαιοσυνη ανηκει εξ ολοκληρου στην Χρυση Αυγη κι οχι σε υποτιθεται προοδευτικες και ριζοσπαστικες δυναμεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσοι προσπάθησαν να στήσουν φάμπρικα αγωγών για ψηφοθηρικούς λόγους σήμερα εκτέθηκαν σε αυτούς που παρέσυραν για ένα θέμα που αφορά ατομικά τον κάθε συνάδελφο.
    Η ΠΕΠΕ έχει υποχρέωση να καλύψει τους συναδέλφους που υπέστησαν βλαπτική μεταβολή μετά τις τελευταίες αλλαγές,αλλά και -σε μια τραβηγμένη η αλήθεια είναι ερμηνεία- να θεωρήσει ότι βλαπτική μεταβολή υπέστησαν και όσοι εργάζονταν σε θέση προϊσταμένου αλλά τελικά δεν προήχθησαν-παρότι η τοποθέτηση τους είχε γίνει με προφορικές εντολές και φυσικά κάτω απο το ίδιο καθεστώς που έγιναν οι προαγωγές.Απλά απο διαφορετική Διοίκηση.
    Σαν παράταξη προβληματιστήκαμε σοβαρά για το αν θα έπρεπε υπό αυτήν την λογική να στηρίξουμε όσους εκτελούσαν χρέη. Ωστόσο θεωρήσαμε ότι αυτό αποτελούσε τελικά δίκαιη προσέγγιση,γεγονός όμως που δημιουργεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις σε μέρος συναδέλφων μας που επικοινώνησαν μαζί μας σήμερα το απόγευμα.
    Η πρόταση για την κάλυψη για τους πρώτους στην επετηρίδα αποτελεί και απόδειξη ότι εμείς στην +ΣυνΕξέλιξη,τιμούμε τον λόγο μας απέναντι τους.Τίποτα παραπάνω.
    Τέλος και όσον αφορά την σε βάρος μου αγωγή που στήριξε η ΔΑΚΕ κ η ΠΑΣΚ , για την δήθεν προσβολή της αξιοπρέπειας του γραφικού εκπροσώπου της ΑΣΚΕ , θεωρώ απαράδεκτη την στάση τους.Όταν κάποιος θίγεται προσωπικά, καταφεύγει με ατομικά μέσα στα δικαστήρια.
    Απλά ΔΑΚΕ κ ΠΑΣΚ βρήκαν την ευκαιρία που ζητούσαν χρόνια,αλλά δεν τολμούσαν ποτέ να πράξουν και τον πρόθυμο που νομίζει ότι έτσι θα σταματήσει την φωνή του blog των μηχανοδηγών!
    Η +ΣυνΕξέλιξη και οι εκλεγμένοι στο ΔΣ όντας μια γροθιά και βλέποντας το παράλογο της απόφασης των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ δια του εκπροσώπου της κατέθεσε -εν θερμώ είναι η αλήθεια- αντίστοιχη πρόταση, η οποία δεν θα μπορούσε να μην γίνει δεκτή.
    Ωστόσο επιφυλασόμεθα για το αν θα κάνουμε χρήση της απόφασης αυτής, αφού πρώτα συζητήσουμε το θέμα εσωτερικά.

    Γενιδούνιας Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή