Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ανακοίνωση Γιάννη Γρίβα (σταθμάρχης ΟΣΕ)

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Είναι γεγονός πως αιωρείται στην ατμόσφαιρα ότι η οικονομία της χώρας θα αρχίσει να αναπτύσσεται και έτσι θα δούμε το ΑΕΠ να μεγεθύνεται. Αλήθεια μέχρι πότε η πολιτική ελίτ
,εντολοδόχος της οικονομικής, θα μας περιπαίζει; Αλήθεια μέχρι πότε θα μας χειραγωγούν, για να  πιστεύουμε στις μπουρδολογίες  που  εκστομίζουν;  Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το οικονομικό σύστημα τότε έχω την εντύπωση πως θα είμαστε ικανοί να αντιπαρατεθούμε σε όλα τα επίπεδα.  Είναι γεγονός πως η οικονομία κάθε χώρας αποτελείται από τους εξής τομείς:  ΔΗΜΟΣΙΟ+ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ+ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ=0 .Αυτό είναι ΝΟΜΟΣ στην οικονομία. Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ , ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ και ΔΑΠΑΝΑ, Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ , ΕΠΕΝΔΥΕΙ και ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΙ , και ο ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ είναι οι ΕΞΑΓΩΓΕΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ,.  Άρα (ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ)+(ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ -ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ)+(ΕΞΑΓΩΓΕΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ)=Ο. Είναι γεγονός ότι όλοι οι τομείς αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοκαθορίζουν το ΑΕΠ μιας χώρας , για την αύξηση η μείωση του ΑΕΠ και της ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.  

  Συνεπώς εάν υποθέσουμε πως ο ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τότε 
ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ= ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΙΔΩΤΙΚΟΥ-ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Σημαίνει εάν ο δημόσιος τομέας έχει έλλειμμα δηλαδή ΔΑΠΑΝΕΣ μεγαλύτερες των ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ,τότε ο ιδιωτικός τομέας πλεονασματικός και μάλιστα περίσσευμα τόσο  όσο και το έλλειμμα του δημόσιου άρα ΕΣΟΔΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ(ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ) μεγαλύτερα από τις ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ .
Αντίστροφα, εάν ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ μεγαλύτερες από τις ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ άρα έλλειμμα τότε ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ πλεόνασμα δηλαδή ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΚΡΑΤΟΥΣ μεγαλύτερα από ΔΑΠΑΝΕΣ, συνεπώς κράτος μειώνει δανεισμό. Πάλι ισχύει όσο έλλειμμα ο ιδιωτικός τομέας τόσο πλεόνασμα θα έχει το δημόσιο. Πώς όμως είναι δυνατόν να έχουμε αύξηση του ΑΕΠ. Αν στόχος είναι τα διαρκή περισσεύματα του δημοσίου , αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει τις δαπάνες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ , ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΛΑ ΔΑΠΑΝΗ. Άρα ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να δαπανήσει ώστε να καλύπτει:  
Πλεονάσματα δημοσίου
Απαιτήσεις νοικοκυριών να αποταμιεύουν μετά τις δαπάνες για κατανάλωση και αποπληρωμές φόρων
Να μπορούν οι επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τόκους δανείων, αφού το δημόσιο αποσύρει χρήματα λόγω υψηλής φορολόγησης 
Να  δημιουργεί κέρδη                                                                                                                        Άρα εν τη γενέσει του θνησιγενές. Αφού θα περικόπτει δαπάνες για να έχει κέρδη, επομένως ΥΦΕΣΗ και ΑΝΕΡΓΙΑ. Το ΚΡΑΤΟΣ θα βρεθεί σε έλλειμμα με ΑΕΠ μικρότερο και με ΑΝΕΡΓΙΑ μεγαλύτερη. Επομένως αν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία δεν είναι μεγαλύτερες από τις επενδύσεις στο επίπεδο στοιχείων του ΑΕΠ, αλλά το αντίθετο τότε η ζήτηση συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνει και θα έχουμε κρίση.  Αν δημόσιος τομέας κινείται στην ίδια στρατηγική να έχει περισσεύματα, η ύφεση στο ζενίθ με κοινωνική έκρηξη. Τώρα ας βάλουμε και τον εξωτερικό τομέα μήπως και αλλάξουν τα πράγματα. Έστω ότι ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ περίσσευμα, δηλαδή ΕΞΑΓΩΓΕΣ μεγαλύτερες από τις ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ. Αν στόχος της εξουσίας είναι να συνεχίσει να είναι θετικός( ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΣ) τότε η αφαίρεση ρευστού χρήματος από την οικονομία λόγω της υψηλής φορολογίας, θα μπορούσε να καλυφθεί από το περίσσευμα του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, αφού τα μεγέθη ίσα, δηλαδή ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣ=ΕΞΑΓΩΓΕΣ-ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ τότε  αν ο ιδιωτικός  δεν αλλάζει συμπεριφορά άρα ΖΗΤΗΣΗ ΙΔΙΑ, ΑΕΠ- ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στατικά , άρα δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη.                                                                   _ Αν ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ  περίσσευμα και πολιτική λιτότητας , φόροι μεγαλύτεροι από κρατικές δαπάνες , θα εφαρμοζότανε χωρίς να τεθεί η ανάπτυξη σε κίνδυνο , αν και εφόσον ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ έλλειμμα δηλ. ΔΑΠΑΝΕΣ μεγαλύτερες από το εθνικό εισόδημα, πολιτική όχι βιώσιμη. Συνεπώς  για να έχει επιτυχία η πολιτική λιτότητας με ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών πλεονασματικό εξαρτάται από την συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα.  
Αν ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ και ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ δηλαδή ΕΣΟΔΑ μεγαλύτερα των ΔΑΠΑΝΩΝ και με ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ) ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Ακόμη και όταν ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ+ΔΗΜΟΣΙΟΣ μειώνουν δαπάνες , ΑΕΠ ΜΕΙΩΣΗ  ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι και αν ακόμη το ισοζύγιο εξωτερικών είναι  ελλειμματικό και η κυβέρνηση επιθυμεί να ασκήσει πλεονασματική πολιτική τότε οδηγείται η χώρα σε βίαιη καταστροφή.  
Αν λοιπόν ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΙ. Νοείται ότι το ΑΕΠ μείωση, όπου πλεόνασμα εξωτερικού τομέα ίσον έσοδα του ιδιωτικού τομέα. Ακόμη όταν ιδιωτικός τομέας  αποταμιεύει και ισχύει πολιτική 
λιτότητας άρα μείωση του ΑΕΠ και κράτος με ελλείμματα. Βιώσιμο είναι μόνο όταν  το  πλεόνασμα από εξαγωγές-εισαγωγές καλύπτει πλεονάσματα κράτους και ιδιωτικού τομέα. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ!.......
Έτσι οι κυβερνήσεις  εδώ και μια 7ετία προσπαθούν  το αδύνατο να το κάνουν κατορθωτό , αφού η κατανάλωση  συνεχώς μειώνεται,  ήτοι από 246 δις το 2009 σε 152 δις το 2016 και σε 116 δις το 2017. 
Αλλιώς  το 2016 ο μ.ο. στην Ε.Ε.  για κατανάλωση ετήσια ήταν 27212 ευρώ, για ΕΥΡΩΖΩΝΗ 25917, για την χώρα μας  18617. Συνεπώς απαιτείται μια άλλη πολιτική που θα ενισχύει τους ΜΙΣΘΟΥΣ , μέσω της αύξησης των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ(ΓΙΑ ΕΝΑ  ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ,ΜΕΤΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ),  μείωση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ,  αύξηση της ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ-ΖΗΤΗΣΗΣ έπεται αύξηση της ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ με συνδυασμό της μείωσης   των φορολογικών συντελεστών , άρα αύξηση των ιδιωτικών  επενδύσεων,  συνεπώς μεγέθυνση του ΑΕΠ, επομένως αύξηση  εσόδων κράτους. Άρα ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ και ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Αυτή κατά την άποψη μου είναι η διέξοδος από την κρίση . Όμως  πώς να γίνουν αυτά ; Aφού,  πιστεύουν στη ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ(δηλαδή για την ανταγωνιστικότητα-παραγωγικότητα πρωταρχικός παράγοντας είναι η μείωση μισθών-συντάξεων, μείωση εν γένει των δημόσιων δαπανών, που επιφέρει μείωση κατανάλωσης-αύξηση ανεργίας, αύξηση διδύμων ελλειμμάτων, ύφεση ,κρίση). Η λογική αυτή μας οδηγεί σε μεγαλύτερη κρίση , σε μεγαλύτερη ύφεση, και τελικά σε κράχ. Εύχομαι να μην  οδηγηθούμε εκεί , όμως όλα τα στοιχεία εκεί μας πάνε!......................
Συνεχίζεται………………………………………………………………………………………………..

                                                                             15/02/2018

                                                                               ΓΡΙΒΑΣ   ΓΙΑΝΝΗΣ
                                                                                ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου