Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Λεηλατούν το λαό, το ΙΝΕ καταγράφει, η ΓΣΕΕ… παρίσταται

Το Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καταγράφει την εικόνα κατά την περίοδο της πανδημίας: Έως 180.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Μείωση του μέσου μισθού κατά 10%. Το 31% των απασχολούμενων με μισθό κάτω του κατώτατου. Έκρηξη της
ανεργίας.

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με την έκθεση τους τελευταίους μήνες το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2%.  

  • Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου η έξοδος από το εργατικό δυναμικό κυμάνθηκε μεταξύ 100 χιλιάδων και 180 χιλιάδων ατόμων σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των ατόμων αφορά εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και λαμβάνουν εισόδημα λιγότερο από το 50% του μισθού τους. 
  • Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019.
  • Στο ίδιο διάστημα το ποσοστό των απασχολουμένων που λάμβανε έως 200 ευρώ αυξήθηκε από  1% σε περίπου 12%. Το ποσοστό των ατόμων που λάμβανε από 400 έως 600 ευρώ μειώθηκε από 16,3% σε 12,3%, ενώ το β’ τρίμηνο του 2020 το 72,9% των απασχολουμένων είχε αποδοχές λιγότερες των 1.000 ευρώ. 

Χαρακτηριστικό της εικόνας της διάρθρωσης των αμοιβών είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το 31% των απασχολουμένων κατά το δεύτερο τρίμηνο έλαβαν αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού. 

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, το 73% των απασχολουμένων σε όλους τους κλάδους εργαζόταν υπερωριακά, ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 80%. Η πανδημία και η κρίση που προκάλεσε έχει μεταβάλει αυτή την εικόνα, με το ποσοστό των ατόμων που εργαζόταν υπερωριακά μειώθηκε σε 55%, ενώ το 19% εργαζόταν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ


Αυτή είναι η πραγματικότητα με αριθμούς. Πρόκειται για λεηλασία από την κυβέρνηση που και την περίοδο της πανδημίας. Αυτό που κάνει είναι να ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους μεγαλοεργοδότες και με ζεστό χρήμα, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα που διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση μοίρασε ψίχουλα σε εκατομμύρια εργαζόμενους και ετοιμάζεται, με νέο νομοσχέδιο στα εργασιακά να χτυπήσει το 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση. 

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η ΓΣΕΕ συνεχίζει τον εργοδοτικό της δρόμο. Είναι αυτοί που με τη δική τους υπογραφή διέλυσαν ό,τι έμεινε από τη σταθερή εργασία, βλέποντας ως «χάπι» για την ανεργία τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όταν έκλειναν εργοστάσια έλεγαν στους εργαζόμενους, μην μιλάτε να πάρετε την αποζημίωση και δεν υπάρχουν πουθενά στους χώρους δουλειάς. Κρατούν τον «ρόλο» τους μόνο ως διαχειριστές κονδυλίων για την εκπαίδευση των ανέργων.


Η καταγραφή της πραγματικότητας είναι το ένα. Η πάλη για την επιβίωση του λαού συνδέεται άμεσα με την άρνηση της εξαθλίωσης που φέρνουν οι κυβερνώντες και οι συνομιλητές τους. 


www.imerodromos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου