Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Εργατικό Κέντρο Αθήνας :Δεν θα περάσει ο Εργασιακός Μεσαίωνας

Η πανδημία τελικά αποδεικνύεται η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Παρόλο που η χώρα είναι ένα βήμα από το γενικό lockdown, με την επιδημία να σαρώνει σε συνθήκες όπου το δημόσιο σύστημα υγείας έχει αφεθεί στη μοίρα του και τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι ανύπαρκτα, ο κος Βρούτσης και η κυβέρνηση ετοιμάζονται να αποτελειώσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Δε φθάνει ο πτωχευτικός νόμος, που δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πτωχεύσουν όποιον θέλουν και να χάνουν οι εργαζόμενοι τα σπίτια τους. Δε φθάνει που περικόπτουν τις παροχές της εργατικής τάξης από τον ΟΑΕΔ, μειώνοντας τη χρηματοδότηση του στο ένα τρίτο. Δε φτάνει που επιδιώκουν να βάλουν τις διαδηλώσεις στο γύψο. Θέλουν να τελειώνουν με το 8ωρο και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις υπερωρίες, τις απεργίες, και κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που κατατίθεται περιλαμβάνει:

10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή με αντάλλαγμα ρεπό ή μείωση ωραρίου εντός 6μήνου

Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή

Οι συμφιλιωτικές τριμερείς συλλογικές διαφορές αφαιρούνται από την Επιθεώρηση Εργασίας και μεταβιβάζονται στον ΟΜΕΔ

Δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης ή συνδικαλιστικής δράσης θα έχουν μόνο οι οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα που θα έχει η κυβέρνηση, δηλαδή μόνο σε όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδεχτούν το φακέλωμα.

Καταργείται επί της ουσίας η Γενική Συνέλευση ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων. Η απεργία απαιτεί ηλεκτρονική ψηφοφορία άνω του 50% των μελών, όπως προβλέπει ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, και επαναφέρει το λοκ άουτ νομιμοποιώντας την απεργοσπασία και ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση.

Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναμένεται άμεσα η κατάθεση του νομοσχεδίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στους εργαζόμενους και  στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ΕΚΑ προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες αλλά έχουν φωνή. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε ένα αντεργατικό νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους θα αντιδράσουν και με σεβασμό στην υγεία των πολιτών, δε θα επιτρέψουν την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Καλούμε όλα τα συνδικάτα της Αθήνας σε απεργιακή προετοιμασία. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας θα συνεδριάσει την Τρίτη 3 Νοέμβρη για να καθορίσει την αγωνιστική του κλιμάκωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου