Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Συνεδριάζει η ALE στην Μαδρίτη το Σάββατο 21 Μαίου, η αποτίμηση του Προεδρείου της για το τελευταίο 9μηνο

Συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββάτο 21 Μαΐου (παρουσία του Προέδρου του Σωματείου μας στην Μαδρίτη) η ALE και  δημοσιεύουμε την τοποθέτηση του Προεδρείου της για το τελευταίο 9μηνο, όπως αυτή στάλθηκε στο Σωματείο μας.
Οι βασικές δραστηριότητες του διοικητικού συμβουλίου  είναι οι εξής:

- Επικοινωνία με το CER
Μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες ανταλλάξαμε e-mail με το CER αναφορικά με κάποια ζητήματα ενδιαφέροντος και για τις δύο πλευρές. 
Η ALE εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με το CER για τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με τις υποχρεώσεις στον τομέα της παροχής δημόσιων υπηρεσιών, την κοινωνική προστασία σε περίπτωση αλλαγής προσωπικού και τις κοινωνικές προδιαγραφές.
Επίσης εξετάσαμε ζητήματα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των ομάδων εργασίας ERA και παρουσιάζουν ενδιαφέρον αλλά και δυνατότητες συνεργασίας και για τις δύο πλευρές, πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ασφάλειας και τις τεχνικές διαχείρισης. Η ALE πρότεινε να ασχοληθούμε αρχικά με το ζήτημα της πιστοποίησης των μηχανοδηγών, αφού στον τομέα αυτό υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ ALE και CER, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω. Ωστόσο, η επικοινωνία δεν συνεχίστηκε, καθώς δεν λάβαμε απάντηση από την CER σχετικά με τις προτάσεις που υποβάλαμε.
- Επικοινωνία με την ERFA
Μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες η γενική γραμματέας της ERFA, Julia Lamb, πρότεινε στην ALE και άλλες οργανώσεις (οργανώσεις επιβατών, μεταφορέων, οδηγών φορτηγών, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α.) να απευθύνουν επιστολή προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αρχίσουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για τον πολιτικό πυλώνα της τέταρτης δέσμης μέτρων για τους σιδηροδρόμους.
Η ALE συμφωνεί μεν με διάφορα σημεία της επιστολής, ιδίως όσον αφορά τον διαχωρισμό υποδομής και λειτουργίας, ωστόσο καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι θεμιτό να αναμιχθούμε με οργανώσεις, οι οποίες εκπροσωπούν τελείως διαφορετικά συμφέροντα, που εν μέρει έρχονται σε αντίθεση με τα δικά μας, ακόμη κι αν υπάρχουν κάποια σημεία ταύτισης.
Στη συνέχεια διεξήχθησαν συνομιλίες με τη Julia Lamb, κατά τις οποίες συμφωνήσαμε η ALE και η ERFA να στείλουν από κοινού επιστολή στις ETF, CER και EIM, ενόψει της συνάντησης της 23ης Φεβρουαρίου της επιτροπής για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο στον τομέα του σιδηροδρόμου, ώστε να συνομιλήσουμε με τις οργανώσεις αυτές σχετικά με τη δική μας ενδεχόμενη συμμετοχή.
- Πιθανή συνάντηση με την Επιτροπή της ΕΕ και τον ιθύνοντα της ERA
Με την υποστήριξη της CESI κάναμε κάποιες επαφές, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καθοριστεί συνάντηση.
- Ομάδα εργασίας για την εφαρμογή του τεχνικού πυλώνα της τέταρτη δέσμης μέτρων για τον σιδηρόδρομο
Η ALE προσεκλήθη προκειμένου να συμμετάσχει στην εν λόγω ομάδα εργασίας, στην οποία αναλύεται η πρόοδος σχετικά με το ζήτημα. Μέχρι στιγμής έχει λάβει χώρα μια συνεδρίασης και προβλέπεται άλλη μία, είτε στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου.
- Ομάδα εργασίας για το Shift2Rail Join Undertaking
Το Δεκέμβριο λάβαμε πρόσκληση, προκειμένου να συμμετάσχουμε στις ομάδες εργασίας "απαιτήσεις των χρηστών" (user requirements) και "εφαρμογή και ανάπτυξη" (implementation and deployment). Το Shift2Rail JU είναι μια ένωση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον ευρύτερο τομέα του σιδηροδρόμου που αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για τον συντονισμό μελλοντικών καινοτόμων δραστηριοτήτων έρευνας σχετικά με τον σιδηρόδρομο. Οι δραστηριότητές του συγκεντρώνονται σε μια κοινή στρατηγική στο πλαίσιο ενός προοδευτικού στρατηγικού σχεδίου και κατανέμονται σε πέντε βασικά προγράμματα καινοτομίας.
Η γραμματεία της ALE ζήτησε από τα σωματεία να υποδείξουν υποψηφίους για συμμετοχή στις εν λόγω ομάδες εργασίας. Έγιναν δύο προτάσεις από το GDL και δύο από το PEPE, και εν τέλει αποφασίστηκε να συμμετάσχει στην ομάδα "εφαρμογή και ανάπτυξη" ο συνάδελφος Lutz Latzel του GDL και στην ομάδα "απαιτήσεις των χρηστών" ο συνάδελφος Ρήγος Κωνσταντίνος από την ΡΕΡΕ.

- Εργαστήρι σχετικά με τις αυτοκτονίες και τις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις
Το GDL απευθύνθηκε στη γραμματεία της ALE για να προτείνει τη συμμετοχή μας στο εργαστήρι αυτό, πράγμα που απαιτούσε την έγκριση του προεδρείου, αφού το κόστος συμμετοχής επρόκειτο να το αναλάβει η ALE. Τον Νοέμβριο λάβαμε την έκθεση των συναδέλφων που συμμετείχαν στο εργαστήρι.

- Συνάντηση με τον πρόεδρο του δανικού σιδηροδρομικού σωματείου
Στις αρχές του έτους λάβαμε επιστολή από τον πρόεδρο του δανικού σιδηροδρομικού σωματείου, στην οποία εξέφρασε το ενδιαφέρον του να εξεταστεί η πιθανότητα προσχώρησης του σωματείου στην ALE. Έλαβε απαντητική επιστολή, στην οποία υποδείχθηκε η επίσημη διαδικασία που ορίζει το καταστατικό για την προσχώρηση νέου μέλους. Επίσης προτάθηκε η πραγματοποίησης συνάντησης σε προσωπικό επίπεδο, που έλαβε χώρα τελικά στις 25 Απριλίου στη Μαδρίτη.
Η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και οι συνάδελφοι από τη Δανία εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τις θέσεις της ALE. Εξέφρασαν, επίσης, την πρόθεσή τους να ενημερώσουν τα όργανα του σωματείου για τις συνομιλίες, προκειμένου να προβούν σε επίσημη αίτηση προσχώρησης.

- Εργαστήρι για τα συστήματα και τα σημεία χορήγησης διαπίστευσης και πιστοποίησης
Η ERA προσκάλεσε την ALE να συμμετάσχει στο εν λόγω εργαστήρι, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Valenciennes (Γαλλία) στις 13 και 14 Απριλίου. Αρχικά έγινε μια παρουσίαση και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τα είδη διαπίστευσης και πιστοποίησης για τροχαίο υλικό και υποδομή βάσει των κριτηρίων της τέταρτης δέσμης μέτρων για το σιδηρόδρομο. Επίσης συζητήθηκε η πρόθεση της ERA να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό μια ευρωπαϊκή κεντρική αρχή.

- Συναντήσεις του προεδρείου
Πέρα από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου σχετικά με τη συνάντηση στις Βρυξέλλες το προεδρείο συνεδρίασε και στις 12 Απριλίου.

- Πιθανή αίτηση της ALE για συμμετοχή σε πρότζεκτ της ΕΕ
Έλαβαν χώρα δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας FORMAC, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι πιθανές αιτήσεις της ALE για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά πρότζεκτ.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα συζητήσουμε για τα πρότζεκτ αυτά και για τις τυπικές διαδικασίες.

- Δημόσια διαβούλευση με την Επιτροπή της ΕΕ για την αξιολόγηση της οδηγίας 2007/59 σχετικά με την πιστοποίηση των μηχανοδηγών
Το προεδρείο συνέταξε εξ ονόματος της ALE τις απαντήσεις στη δημοσκόπηση, βάσει των κριτηρίων, που ορίσαμε στα διάφορα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΔΣ της ALE, καθώς και βάσει της τοποθέτησής μας στην ομάδα εργασίας ERA, η οποία ασχολήθηκε με την επεξεργασία της εν λόγω οδηγίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου