Τις υπογραφές των κυβερνητικών αποφάσεων αναμένουν όσοι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ θέλουν να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Η δυνατότητα αυτή, μάλιστα, δεν αποκλείεται να προσφερθεί και σε αυτούς της ΕΕΣΣΤΥ
(Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), ο διαγωνισμός για την πώληση της οποίας ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της σιδηροδρομικής αγοράς, που θεωρούν ωστόσο λιγότερο πιθανόν να υπάρξει τέτοιο πρόγραμμα και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στον ΟΛΠ, απ’ όπου και θα ξεκινήσουν οι μετατάξεις, το ενδιαφέρον να αξιοποιηθεί η δυνατότητα παραμένει αχαρτογράφητο για την ώρα. Προς το παρόν, όλοι τηρούν στάση αναμονής μέχρι να αναλάβει το management του Οργανισμού η Coscο. Το σίγουρο πάντως είναι πως όταν ξεκινήσουν, ένα μέρος του κόστους που κατέβαλαν οι εισηγμένες εταιρείες θα περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό. Κι αυτό γιατί το δικαίωμα μετατάξεων που έχει δεσμευθεί να χορηγήσει η κυβέρνηση στους εργαζομένους των δύο ανώνυμων εισηγμένων και κερδοφόρων εταιρειών, ισοδυναμεί με μεταφορά ενός σημαντικού ποσοστού του κόστους μισθοδοσίας τους στο Δημόσιο.
Μάλιστα, το Δημόσιο σε βάθος χρόνου μπορεί να πληρώσει στους εργαζομένους του λιμανιού που θα μεταταγούν έως και το σύνολο των 280,5 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η Cosco για να αποκτήσει το 51% των μετοχών του ΟΛΠ…
Για να ξεκινήσουν οι μετατάξεις πάντως απαιτείται κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας και Ναυτιλίας, με την οποία θα ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης, διαδικασίας και εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση μετάταξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Υπενθυμίζεται πως επιτρέπεται η μετάταξη πάσης φύσεως προσωπικού της ΟΛΠ Α.Ε. και της ΟΛΘ Α.Ε., με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες, φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε Οργανισμούς Λιμένα, καθώς και σε εταιρείες του ν. 3429/2005, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου κατά τον χρόνο διενέργειας της μετάταξης.
Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται, διαθέτουν... άπλετο χρόνο για να αποφασίσουν, καθώς έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για μετάταξη εντός προθεσμίας, που για το προσωπικό της ΟΛΠ Α.Ε. λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ για το προσωπικό της ΟΛΘ Α.Ε. λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Η μετάταξη του προσωπικού της ΟΛΠ Α.Ε. θα διενεργείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 και του προσωπικού της ΟΛΘ Α.Ε. έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων με κοινή υπουργική απόφαση, αναφέρει ο νόμος Δρίτσα.
Η μετάταξη διενεργείται σε κενή ή συνιστώμενη με την απόφαση της μετάταξης θέση συναφούς ή παρεμφερούς κλάδου ή ειδικότητας, της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας.
Τι ετοιμάζει η Cosco με Trenitalia στο Θριάσιο, και με Grivalia - Πανγαία σε Ελλάδα, Βαλκάνια.
Οι πρωταγωνιστές σε αυτή την «αλυσίδα», πέραν της Cosco, είναι η Trenitalia και η Grivalia, καθώς και η Πανγαία, με τις οποίες η κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί στον κλάδο των logistics, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.
Ισχυρό ιταλοκινεζικό σχήμα, στο οποίο δεν αποκλείεται να ενταχθούν και δύο ελληνικοί όμιλοι, κυοφορείται στις συνδυασμένες μεταφορές, με πρωτοβουλία της Cosco. Πρόκειται για ένα σχήμα που στοχεύει να πρωταγωνιστήσει στον νέο «δρόμο του μεταξιού» που ανοίγει το Πεκίνο με κόμβο τον Πειραιά. Οι πρωταγωνιστές σε αυτή την «αλυσίδα», πέραν της Cosco, είναι η Trenitalia και η Grivalia, καθώς και η Πανγαία, με τις οποίες η κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί στον κλάδο των logistics, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.
Η Cosco, που επιζητεί «ζωτικό χώρο» για την ανάπτυξη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και κέντρων διανομής για τους πελάτες της στον ΟΛΠ, πραγματοποιεί επαφές με την ιταλική εταιρεία η οποία έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε να συνεργαστούν. Σύμφωνα με κύκλους σε γνώση των σχετικών διεργασιών, συζητείται η κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου για συνεργασία στο Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο, όπου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει δικαίωμα χρήσης των μεγάλων αποθηκευτικών χώρων Κ1 και Κ2 (πρόκειται για δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 56,000 τ.μ., σε έκταση 139.000 τ.μ., τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην κοινοποιημένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμετρο αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) όπως και των εκεί σιδηροδρομικών υποδομών. Η συνεργασία θα αφορά τη μεταφορά, προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, φορτίων προερχόμενων από την Ασία στον Πειραιά.
Το «μυστικό»
Πρόκειται για αποθήκες και υποδομές που δεν περιλαμβάνονται στην υπό παραχώρηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ έκταση των 588 στρεμμάτων, αλλά περιλαμβάνονται στην έκταση των 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ στην οποία διαθέτει δικαιώματα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η Cosco, έτσι, «παρακάμπτει» την υπό παραχώρηση έκταση των 588 στρεμμάτων στον διαγωνισμό, για την οποία δεν συμμετείχε. Πρέπει να διευκρινιστεί πως στο Θριάσιο βρίσκονται δύο διαφορετικές εκτάσεις: α) Η μία, 588 στρεμμάτων, ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ και ο διαγωνισμός για την παραχώρησή της βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης της προσφοράς της κοινοπραξίας ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Goldair, η οποία ήταν και η μόνη που κατατέθηκε τη Δευτέρα. β) Η άλλη, 1.450 στρεμμάτων, όπου και βρίσκονται οι αποθήκες Κ1 και Κ2 και η σιδηροδρομική υποδομή, δεν έχει βγει σε διαγωνισμό, αλλά μπορεί να εξυπηρετήσει το λιμάνι μέσω των δικαιωμάτων που έχει σε αυτήν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η Cosco είχε από τις 15 Ιουλίου δηλώσει αρμοδίως πως ενδιαφέρεται για το σύνολο των 2.000 στρεμμάτων και παράλληλα είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμετείχε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση μόνον των 588 στρεμμάτων. Το σκεπτικό της βασιζόταν στο γεγονός ότι δεν έχουν καμία υποδομή και απαιτούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις, εν αντιθέσει με τα γειτνιάζοντα 1.450 στρ., τα οποία «εξοπλιστήκαν» με χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πάντως πως όταν βγει σε παραχώρηση η έκταση των 1.450 στρεμμάτων, η Cosco θα ενδιαφερθεί.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία μεταβίβασης στην Trenitalia, έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης στη χρήση των αποθηκών Κ1 και Κ2 και ως εκ τούτου επιχειρεί να εξασφαλίσει σημαντικό έργο από τα εισαγόμενα φορτία στον Πειραιά. Η Cosco επιδιώκει τη συμφωνία αυτή προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές που απαιτούνται για το επιχειρηματικό της πλάνο και έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε εμπορευματικό κέντρο στου οποίου τη διαχείριση δεν συμμετέχει. Επιπροσθέτως όμως, η κινεζική εταιρεία προχωρεί και στην ανάπτυξη ακόμη ενός εμπορευματικού κέντρου, σε εκτάσεις που ανήκουν στην παραχώρηση του ΟΛΠ, οι οποίες γειτνιάζουν με το car terminal. Μάλιστα θα προχωρήσει άμεσα και στην υλοποίηση επένδυσης 5 εκατ. για την υπόγεια οδική διασύνδεση του εμπορικού λιμένα με την πρώην περιοχή ΟΔΔΥ, έκτασης περίπου 90 στρεμμάτων, στο ύψος της αποθήκης Γ του ΟΛΠ, η οποία θα ενοποιήσει και τελωνειακά την εκεί έκταση του λιμανιού.
Πηγή: kathimerini.gr
Και εμείς τη θα γίνει με εμάς! !!Γιατί αυτή η αδικία σε βάρος του προσωπικού της ΤΡΕΝΟΣΕ...Σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συνάδελφοι που ντε και καλά δεν θέλουν να παραμείνουν σε αυτό το σχέδιο.Θα πρέπει να κάνετε κάτι και για αυτούς
ΑπάντησηΔιαγραφή