Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Αυξάνεται η αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης (15 μισθοί)

Το στέκι της έλξης θα αναφερθεί σε ένα θέμα που αφορά όλους τους συναδέλφους που πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση καθώς μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλάζει
-σύμφωνα με τις διατάξεις Εργατικής Νομοθεσίας-ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης προς όφελος των σιδηροδρομικών. Αναλυτικότερα : 
Είναι γνωστό ότι στον σιδηρόδρομο η αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης έχει πλαφόν τις 15.000 χιλιάδες Ευρώ επειδή η κείμενη νομοθεσία ανέφερε ότι στο δημόσιο (και δη στις ΔΕΚΟ) η εργασία προστατεύεται.
Μάλιστα το ποσό αυτό είχε προβλεφτεί και στην τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που λήγει τον Αύγουστο του 2018 (ή Οκτώβριο 2018 λόγω της μετενέργειας).
Ωστόσο η εργατική Νομοθεσία που ισχύει μετά την 14η Σεπτεμβρίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ  αναφέρει ότι η αποζημίωση προσαυξάνεται σημαντικά,ανάλογα με τα χρόνια προυπηρεσίας και τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου 
Φέρνουμε ως παράδειγμα σιδηροδρομικό που εργάζεται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ απο το 1984 και έχει τακτικές αποδοχές περίπου 1800 Ευρώ (1570 βασικό μισθό,150 Επικίνδυνο,50 τέκνων).
Όπως βλέπουμε στο επίσημο site της ΓΣΕΕ παρακάτω η αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης προσαυξάνεται κατά 5 χιλιάδες Ευρώ και φτάνει τις 20.000 και πλέον Ευρώ δηλαδή 5 χιλιάδες Ευρώ παραπάνω απο όσα καταβάλονται σήμερα στους εργαζόμενους στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που συνταξιοδοτούνται 
Δείτε το παράδειγμα > 
Οι συνάδελφοι μπορούν να επισκεφτούν το site του ΚΕΠΕΑ http://kepea.gr/calc-apozimiosi-apolisis.php και παραθέτοντας τα προσωπικά τους στοιχεία να δουν την αποζημίωση απόλυσης που αντιστοιχεί στον καθένα με την συνταξιοδότηση του.
Τονίζουμε ότι η καταβολή της  αποζημίωσης αποτελεί ΝΟΜΟ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του εργοδότη καθώς πολλά κυκλοφορούν περί του αν θα συνεχίσει να καταβάλεται,απο άσχετους,τους οποίους πρέπει να απομονώσουν οι συνάδελφοι.

Είναι δε αυτονόητο ότι η αποζημίωση ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ σημαντικά. Ωστόσο σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ισχυρίζεται ότι επειδή έχει υπογραφεί ο όρος στην ΣΣΕ, δεν μπορεί να καταβάλει το προσαυξημένο ποσό,αλλά τις 15 χιλιάδες Ευρώ.
Το θέμα λοιπόν αναμένεται να λυθεί στην επόμενη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες,καθώς το Σωματείο μας το έχει ήδη αναδείξει (εκεί που πρέπει) και το έχει σε προτεραιότητα.
Τονίζουμε ότι στον πρόσφατα ιδιωτικοποιημένο  ΟΛΠ, Σωματεία και Διοίκηση συμφώνησαν στο άρθρο 8, η αποζημίωση απόλυσης να είναι 30 χιλιάδες Ευρώ!
Καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε αναμονή και να μην πιστεύουν τίποτα απο όσα ακούγονται για το θέμα καθώς αφενός αποτελεί Νόμο του Κράτους,αφετέρου στις συζητήσεις για την νέα ΣΣΕ θα μπεί στην πρωμετωπίδα των διεκδικήσεων μας.

Το στέκι της έλξης - Το blog των μηχανοδηγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου