Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Σε ιδιώτες η συντήρηση της υποδομής, σε τροχιά ανασυγκρότησης ο ΟΣΕ με προορισμό την ανταγωνιστικότητα


Τις προθέσεις του για την ενίσχυση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας στην ανασυγκρότηση του Οργανισμού, τη συντήρηση του δικτύου, τη σύνδεση με κομβικά λιμάνια όπως αυτό της Πάτρας, που το χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση, αλλά και τις επεκτάσεις σε Εγνατία,
Πελοπόννησο κ.ά., αποκάλυψε στη «Ν» ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος. Εν αναμονή ανάληψης των καθηκόντων, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου.


Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, όπως έχει γράψει από το καλοκαίρι η «Ν», πρόκειται να αναθέσει τη συντήρηση σε ιδιώτες, με τη διευκρίνιση ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο συντήρησης στους αυτοκινητοδρόμους.
«Βασικός και πρωταρχικός στόχος που είχε τεθεί από παλαιότερα είναι να έχουμε έναν σιδηροδρομικό κορμό αξιόπιστο και ευρωπαϊκό και αυτός δεν είναι άλλος από τον ΠΑΘΕ, Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, και πάνω σε αυτόν τον βασικό κορμό μπορεί να στηθεί όλο το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά αυτό είναι το μείζον και πρέπει να λειτουργεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μια μεγάλη πρόκληση είναι το Αθήνα - Θεσσαλονίκη να είναι σε 3 ώρες. Μπορεί να γίνει και ολοκληρώνονται οι υποδομές» ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Ολοκλήρωση του ΠΑΘΕ

«Χρειάζεται καλή συντήρηση, γιατί αυτό δεν έχει γίνει ποτέ και οι σιδηροδρομικές υποδομές είναι και ακριβές και ευαίσθητες. Αν δεν συντηρούνται καταστρέφονται και υπάρχει και το ζήτημα της κλοπής, που είναι ένα μείζον θέμα. Υπάρχει, λοιπόν, το θέμα της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου και της ικανότητας να παρέχει αυτά που πρέπει στις μεταφορές. Η ολοκλήρωση, λοιπόν, του ΠΑΘΕ, η συντήρησή του, που είναι βασικό στοιχείο για τον ΟΣΕ, είχε ξεκινήσει παλαιότερα ως ιδέα, γιατί είδαμε ότι τα έργα που δεν συντηρούνται και ιδιαίτερα τα ευαίσθητα, γρήγορα απαξιώνονται και χάνουν τη σημασία τους» επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Σπηλιόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το ετήσιο κόστος συντήρησης να υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, η συντήρηση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο υπερβαίνει τα 2.550 χλμ., με 700 χλμ. από αυτά να διαθέτουν ηλεκτροκίνηση και να καλύπτουν τη βασική γραμμή Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη και τον προαστιακό, ενδέχεται να γίνει για διάστημα 5 - 10 ετών.

Ο τρόπος ανάθεσης

Η ανάθεση του έργου θα γίνει με τη μορφή Service Level Agreement, δηλαδή «Συμβολαίου Επιπέδου Υπηρεσιών». Ο φορέας ανάθεσης του έργου, ο ΟΣΕ, θα επιτηρεί τον ανάδοχο, βάσει συγκεκριμένων δεικτών και επιδόσεων, μέσω της κατάρτισης ενός προσδιορισμένου προγράμματος συντήρησης. Για παράδειγμα, εάν σε κάποιο τμήμα παρατηρηθεί βραδυπορία και ο σιδηροδρομικός πάροχος (π.χ. η ΤΡΑΙΝΟΣΕ) εγείρει αξιώσεις από τον διαχειριστή υποδομής, τον ΟΣΕ, ο Οργανισμός -με τη σειρά του- θα επιβάλλει ρήτρες στον ανάδοχο του έργου για μη καλή εκτέλεση της σύμβασης συντήρησης.

Πάντως, η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου είναι πιο σύνθετη υπόθεση σε σχέση με τους αυτοκινητόδρομους και ορισμένες παραμορφώσεις της γραμμής έχουν καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια των δρομολογίων. Τα σημαντικότερα προβλήματα όμως είναι οι ισόπεδες διαβάσεις, που συνεχίζουν να υπάρχουν παρά την αναβάθμιση του δικτύου, καθώς και οι κλοπές υλικών, που έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν εκλείψει, γιατί δεν είναι εύκολη η αστυνόμευση των γραμμών.

Το δίκτυο Μακεδονίας

Επίσης στις προθέσεις του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ είναι η επέκταση προς την Ηλεία που υπήρχε παλιά και τη Μεσσηνία. Και βέβαια, η μεγάλη πρόκληση είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η νότια χάραξη Θεσσαλονίκη-Καβάλα που έτσι γλιτώνουμε πολλές ώρες και βέβαια συνδέουμε το λιμάνι της Καβάλας, τη Νέα Καρβάλη και δίνουμε άλλη διάσταση στο δίκτυο της Μακεδονίας».  

Κατά τον κ. Σπηλιόπουλο, σε αυτό το στοίχημα εντάσσεται και ο προγραμματισμός των έργων για την ολοκλήρωση του δευτερεύοντος δικτύου με εκμετάλλευση ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια. Σε αυτά είναι το Λάρισα-Βόλος και Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, η υλοποίηση της γραμμής Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (το ελληνικό τμήμα είναι το Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο), οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο κ.α.

Εξωραϊσμός των σταθμών

Πέραν της ανασυγκρότησης του Οργανισμού σε όλα τα επίπεδα, με επιπλέον στελέχωση, ούτως ώστε να μπορεί να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκών προδιαγραφών Οργανισμό, βαρύτητα θα δοθεί και στην εικόνα των σιδηροδρομικών σταθμών και ειδικότερα στους κεντρικούς σταθμούς. Θα γίνει ό,τι χρειάζεται για την αναβάθμισή τους, ώστε να μετατραπούν σε σύγχρονους, λειτουργικούς, ευρωπαϊκούς σταθμούς, υπογράμμισε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Χρειάζεται καλή συντήρηση, γιατί αυτό δεν έχει γίνει ποτέ και οι σιδηροδρομικές υποδομές είναι και ακριβές, και ευαίσθητες. Αν δεν συντηρούνται, καταστρέφονται και υπάρχει και το ζήτημα της κλοπής, που είναι ένα μείζον θέμα, ανέφερε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος.

www.naftemporiki.gr - Φάνης Ζώης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου