Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Γιατί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι «φιλολαϊκό» μέτρο

Αποκλειστικά με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών πέρασε τελικά το άρθρο 31 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3.9%. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν τη μείωση των εισφορών, ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση ψήφισαν παρών.

Σε οίστρο τα φιλικά προς την κυβέρνηση media αναπαράγουν ακόμη σήμερα τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τη υποτιθέμενη «φιλολαϊκότητα» της ΝΔ και την αρνητική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ: «Και όμως, δεν είναι fake news! Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Δηλαδή, είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων! Είπε όχι στην αύξηση της απασχόλησης! Είπε όχι στη μείωση της ανεργίας! Οι πολίτες κρίνουν και εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη». Είναι, πράγματι, έτσι;

Νεοφιλελεύθερο εργαλείο για τη μείωση της ανεργίας

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία υπήρξε βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Προτείνεται επίσης ως μεταρρύθμιση πρώτης προτεραιότητας από το σχέδιο Πισσαρίδη με στόχο τη μείωση της ανεργίας. Για να είμαστε ειλικρινείς, η μείωση του ασφαλιστικού βάρους στην εργασία κάνει πιο φτηνή την εργασία, οπότε αν συνδυαστεί με πλήθος άλλες πολιτικές, μπορεί να συντελέσει στη μείωση της ανεργίας σε νεοφιλελεύθερα πλαίσια (όπως είναι κατά βάση όλες οι χώρες της ΕΕ εδώ και καμιά 30αριά χρόνια). Σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι «φιλολαϊκό μέτρο» που βελτιώνει τις αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπως υποστήριξε χτες ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε μάλιστα και νούμερα: το κέρδος από τη μείωση των εισφορών ξεκινά από τα 228 ευρώ το χρόνο για τους μισθωτούς των 1000 ευρώ μηνιαίως και φτάνει τα 456 ευρώ για τους μισθωτούς των 2.000 ευρώ. Κατά την ίδια ρητορική, τα λεφτά αυτά είναι καθαρό όφελος για τους εργαζόμενους, δεν θα λείψουν από κανέναν, διότι το 3.9% των εισφορών που κόβονται ναι μεν κατέληγε ως έσοδο 650 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ και χρηματοδοτούσε επιδόματα ανεργίας, ωστόσο για το 2021 προβλέφθηκε η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ με 571.2 εκατ. ευρώ, από το Υπουργείο Εργασίας και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αυτό που δεν μας είπαν όμως οι της ΝΔ (για να δούμε πόσο φιλολαϊκό είναι το μέτρο) είναι πόσοι και ποιοι θα κερδίσουν από αυτό σήμερα και αν σε βάθος 1-2 χρόνων όντως δεν χάνει κανείς.

7 στους 10 εργαζόμενους δεν κερδίζουν τίποτα

Με βάση τα ευρήματα της τελευταίας έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στα 802 ευρώ, 3 στους 10 μισθωτούς παίρνουν λιγότερα από τον κατώτατο και 7 στους 10 λαμβάνουν λιγότερα από 1000 ευρώ. Μόνο το 28% των εργαζομένων έχει πλέον αμοιβές υψηλότερες των 1000 ευρώ, κι από αυτούς περίπου οι μισοί (13%) κινούνται στη ζώνη των 1.000-1200 ευρώ. Είναι, κατά συνέπεια, μικρός ο αριθμός των εργαζομένων που έχει όφελος, έστω και της τάξης των 228 ευρώ ετησίως, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η πλειοψηφία δεν έχει κανένα όφελος. Και από τους πάρα πολύ λίγους (λιγότερο από 5%) που παίρνουν αμοιβές της τάξης των 1-600 ως 2.000 ευρώ, λείπουν τα 400 – 450 ευρώ το χρόνο;

Οι άνεργοι θα βαφτιστούν «τεμπέληδες» και θα χάσουν από του χρόνου

Ναι αλλά ούτε και οι άνεργοι θα χάσουν τίποτα αφού ο ΟΑΕΔ θα χρηματοδοτηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι το κυβερνητικό επιχείρημα. Αυτό θα συμβεί φέτος, διότι αν η κυβέρνηση επιχειρούσε να νομοθετήσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με απώλεια των εσόδων του ΟΑΕΔ, εν μέσω πανδημίας και έκρηξης της ανεργίας, δεν θα τα κατάφερνε, θα έχανε ψήφους ακόμη και από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ από το Κρατικό Προϋπολογισμό μπορεί όμως κάλλιστα να συρρικνωθεί ή και να κοπεί εντελώς αργότερα, σε 1-2 χρόνια, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία και η προτεραιότητα για τα δημόσια οικονομικά θα είναι να βγάλουμε ξανά πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος που λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων και της φετινής ύφεσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα φτάσει στα τέλη του 2020, στο 208%.

Είναι μάλιστα μαθηματικά βέβαιο ότι η επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ θα συρρικνωθεί δραστικά και οι άνεργοι θα χάσουν με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού μια ακόμη προτεραιότητα της έκθεση Πισσαρίδη, εκτός από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι ο ανασχεδιασμός των πολιτικών του ΟΑΕΔ και ο περιορισμός των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία υποτίθεται ότι αποτρέπουν την αναζήτηση εργασίας (κάνουν δηλαδή τους ανέργους τεμπέληδες) προς όφελος της ενίσχυσης των προγραμμάτων κατάρτισης. 

Ποια αύξηση μισθού; 

 Η  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αύξηση μισθού. Ο μισθός αυξάνεται όταν πέρνεις περσότερα, όχι όταν σου κρατάνε λιγότερα για σύνταξη  και εισφορές στο σύστημα υγείας. 

Όσα  μειώσουν απο τις εισφορές, τόσα θα σου ζητήσουν να πληρώσουμε οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές ασφάλειες γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είναι βιώσιμο, άλλα τόσα θα  ζητήσουν να πληρώσουμε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές για να πάρουμε μια σύνταξη αξιοπρέπειας, αφού το ασφαλιστικό δεν θα είναι βιώσιμο. 

Και ασφαλώς όταν έχουμε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 2.5 εκατομμύρια συνταξιούχους, 1 εκατομμύριο ανέργους και μισθούς των 700-800 Ευρώ στην χώρα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό, ιδιαίτερα μετά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτοί που κερδίζουν με την μείωση των εισφορών είναι τα μεγάλα αφεντικά που θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές για κάθε εργαζόμενο που απασχολούν. 

Μεγάλα αφεντικά, που ούτε στα δημόσια νοσοκομεία περιμένουν στις ουρές, ούτε περιμένουν την σύνταξη απο το ΙΚΑ για να ζήσουν αξιοπρεπώς στα γεράματα. 

Μεγάλα αφεντικά που θα ανοίξουν μια ιδιωτική εταιρεία και θα μας πουλάνε  υπηρεσίες υγείας και σύνταξης. 

Και κάποιοι θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ...πήραμε και αύξηση.


Το στέκι της έλξης - Το blog των μηχανοδηγών 

*με στοιχεία και απο το documentonews.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου