Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ασφαλιστικό: Νέα αυξημένα όρια ηλικίας και υπολογισμός συντάξεων απο την έκθεση Πισσαρίδη

Δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου
 Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από το 2022 με εφαρμογή για όλους τους ασφαλισμένους του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των 67 ετών ή των 62 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης, νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων με βάση την ηλικία εξόδου, αύξηση του επιδόματος ανεργίας
στο 55% του πραγματικού μισθού με πλαφόν τα 1.200 ευρώ για ένα εξάμηνο, συνένωση προνοιακών επιδομάτων και μείωση εισφορών υγείας για τους μισθωτούς προτείνει η «Επιτροπή Πισσαρίδη» στο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας που παρέδωσε στην κυβέρνηση.

Το πόρισμα συνέταξε πολυμελής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών Χρ. Πισσαρίδη, ενώ κατέθεσαν προτάσεις και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ), καθώς και ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες.

Το πόρισμα «Πισσαρίδη» δεν είναι δεσμευτικό, πλην όμως όλα όσα αναφέρει στις 244 σελίδες αξιολογούνται και θα αποτελέσουν τη βάση των μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία, που όπως όλα δείχνουν θα τρέξουν αφού περάσει η πανδημία.

Ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό προτείνεται η μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπως ήδη προωθεί η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο, ενώ για την κύρια ασφάλιση προτείνεται η θέσπιση ενός νέου τρόπου υπολογισμού συντάξεων που θα είναι αναλογικός (βάσει μισθού και εισφορών) αλλά θα συνδέεται και με την ηλικία συνταξιοδότησης. Η αναλογικότητα της σύνταξης θα εφαρμόζεται σε όλο το χρόνο ασφάλισης και θα πριμοδοτεί με καλύτερους συντελεστές τα πολλά χρόνια ασφάλισης, ενώ για τα λίγα χρόνια η σύνταξη θα είναι χαμηλή. Με το Νόμο 4670/2020 η αναλογικότητα ενισχύθηκε από τα 30 ως τα 44 έτη ασφάλισης, ενώ παρέμειναν οι συντελεστές του παλιού νόμου (4387) από τα 15 ως τα 30 έτη. Αν ισχύσει όμως και το ηλικιακό κριτήριο που εισάγει η έκθεση, τότε είναι πιθανό να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη όσοι αποχωρούν πριν τα 67, εκτός αν έχουν 40 έτη ασφάλισης και ηλικία 62. Το κλειδί της πρότασης είναι αν το νέο σύστημα θα πιάσει και παλαιότερους συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν τα 62 ή αν θα εφαρμοστεί από εδώ και πέρα για να αποθαρρύνει πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Νέα όρια

Το δεύτερο κομμάτι του ασφαλιστικού είναι οι αλλαγές που εμμέσως προτείνονται στα όρια ηλικίας, καθώς όπως λέει η έκθεση «…έως το 2022, οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών (ή των 62 ετών με εισφορές 40 ετών), αλλά δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων για την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να επανεισαχθούν εξαιρέσεις από αυτούς τους καθολικούς κανόνες». Για να μην επανεισαχθούν εξαιρέσεις όμως, όπως λέει η έκθεση, θα πρέπει από το 2022 και μετά κανένας ασφαλισμένος να μην μπορεί να αποχωρήσει πριν από τα 67 ή τα 62, ακόμη και αν στο διάστημα των μεταβατικών ορίων ηλικίας (8ος 2015 ως 12ος 2021) έχει κατοχυρώσει με ευνοϊκότερο όριο ηλικίας που το συμπληρώνει μετά το 2022.

Μια γενική εφαρμογή του κανόνα 67 ή 62 με 40 έτη από το 2022 μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τις λεγόμενες «κατοχυρώσεις ορίων ηλικίας» και να οδηγήσει σε αύξηση ορίων συνταξιοδότησης χιλιάδες ασφαλισμένους, πλην όσων θα έχουν συμπληρώσει και τα έτη ασφάλισης και την ηλικία συνταξιοδότησης ως το 2021.

Στη συγκράτηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αποσκοπεί και η πρόταση για «εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών ετών», με πιθανό τον περιορισμό των εξαγορών.

Μείωση εισφορών

Στο σκέλος των εισφορών το πόρισμα προτείνει να πέσουν κι άλλο οι κρατήσεις που έχουν τώρα οι μισθωτοί για την περίθαλψη και να εξισωθούν με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματικών, που είναι 55 ευρώ ως 66 ευρώ το μήνα.

Σήμερα οι κρατήσεις υγείας είναι 7,1% από τον μικτό μισθό και από αυτό το ποσοστό 2,55% πληρώνει ο εργαζόμενος και 4,55% ο εργοδότης μέχρι τα 6.500 ευρώ μισθού, ακόμη και για όσους παίρνουν περισσότερα.

Εναλλακτικά, προτείνεται να μείνουν οι σημερινές κρατήσεις, αλλά να κατέβει το πλαφόν. Η πρόταση που κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας είναι για μείωση του πλαφόν μισθού από τις 6.500 ευρώ στις 3.000 με 4.000 ευρώ.


www.eleftherostypos.gr - Κώστας Κατίκος

2 σχόλια:

  1. Άνδρες ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων πριν το 1983.
    Αναφέρομαι στο ΤΑΠΟΤΕ και πιο συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους στον Ο.Σ.Ε
    ΠΡΩΤΗ κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2010
    σύμφωνα με τους παλαιότερους νόμους οι ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων με έναρξη ασφαλιστικής κάλυψης πριν από το 1983 και με τουλάχιστον 25 χρόνια το 2010 θα παίρναμε σύνταξη με 35 ΧΟΗ αλλά δεν προλάβαμε λόγω του νόμου Κατρούγκαλου
    Ο νόμος Κατρούγκαλου μας αναγκάζει να εργαστούμε περισσότερο από 40 χρόνια, συγκεκριμένα εγώ πρέπει να εργαστώ 42 χρόνια και όχι 35 αφού εργάζομαι από 16 χρονών (από το 1981) και πρέπει να γίνω 60 χρονών για να συνταξιοδοτηθώ.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το χρονικό διάστημα της στρατιωτικής θητείας των 2 περίπου ετών δεν το υπολογίζω καθόλου στα πιο πάνω χρόνια εργασίας
    ΔΕΥΤΕΡΗ κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2018
    Η ηλικία των 60 προκύπτει επειδή έκλεισα τα 35 χρόνια το 2018 και σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου που ορίζει μεταβατικό χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2015 έως 31 Δεκεμβρίου του 2021 προσθέτοντας εξάμηνα από την ηλικία των 58 και βάση του οποίου κάποιος εργαζόμενος της συγκεκριμένης κατηγορίας κλείνοντας τα 35 χρόνια εργασίας το 2018 συνταξιοδοτείται 60 χρονών.
    Τώρα λοιπόν τι περιμένουμε;
    Ο νέος νόμος θα προσθέσει κι άλλα χρόνια;
    Θα προσθέσει περισσότερα από τα 42 χρόνια που ήδη πρέπει να εργαστούμε;
    και αν τελικά δεν είμαστε 67 ή 68 ή 70 ή και παραπάνω (αφού όπως ακούγεται θα αλλάξουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής) και είμαστε 63 ή 64 έχοντας 45-46 χρόνια εργασίας θα συνταξιοδοτηθούμε με μειωμένη; Είναι δυνατόν;
    Δύο κατοχυρώσεις συνταξιοδοτικού δικαιώματος η πρώτη με περισσότερα από 27 χρόνια και η δεύτερη με 35 χρόνια δεν μετράνε;
    Και τι μπορεί να περιμένει κάποιος όταν τελικά κάθε λίγο έχουμε νέο συνταξιοδοτικό;
    Όταν καταργείται κάθε φορά η κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος;
    Να περιμένει μήπως την ηλικία των 72 ετών;
    Να εργαστεί δηλαδή 55 χρόνια;
    Είναι δυνατόν;
    Και να σκεφτεί κανείς αν θυμάμαι καλά (ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος) ότι γυναίκες (μητέρες) εργαζόμενες ασφαλισμένες των ειδικών ταμείων με έναρξη ασφαλιστικής κάλυψης πριν από το 1983, δηλαδή όπως η κατηγορία ανδρών ασφαλισμένων που αναφέρω είχαν την δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας και όχι 55 χρόνια εργασίας

    Ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με βάση των μέχρι τώρα ασφαλιστικών νόμων και σύμφωνα με τα όσα λέει το πιο πάνω δημοσίευμα. Επίσης τα όσα αναφέρω είναι όπως εγώ τα έχω καταλάβει κι αν κάπου έχω καταλάβει λάθος δεν είναι σκόπιμο.

    Άνδρας ασφαλισμένος από το 1981 στο ΤΑΠΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σεβομαστε λιγο και τις νεοτερες γενιες που οπως παει ουτε στα 70 δε θα παρουν συνταξη και που δε μπορουν να ζησουν ουτε το σημερα. Δε ξερω κανεναν σημερα να κολλαει ενσημα απο τα 16, ουτε τους ανθρωπους που κοπιασαν να σπουδασουν κατι και τωρα ειναι σερβιτοροι και ντελιβραδες σε αναστολη (αν ειχαν τη τυχη να κολλανε 5-10 ενσημα τον μηνα). Οι γενιες σας θα επρεπε να νιωθουν τυψεις για αυτους που ψηφιζανε, για την ανοχη που δειχνανε σε ενα πολιτικο συστημα που επειδη τους βολευε εκαναν τουμπεκι, για το γενικο καταντημα που αφησανε στους νεους και να μη μιλανε καν γιατι κι η προκληση εχει ενα οριο. Κι οταν μιλαμε για δουλεια μιλαμε για μεροκαματα πια με αγριες συνθηκες κι οχι για χαλαροτητα χωρις κανενα αγχος.
    Ναι λοιπον τωρα οπως τα κανετε κι ειστε απολυτως συνυπευθυνοι με τους πολιτικους το λιγοτερο που μπορεις να κανεις ειναι να δουλεψεις οσο χρειαστει μεχρι να καταστει το ασφαλιστικο καπως βιοσιμο και να μπορει το παιδι σου και το εγγονι να βγει κι αυτο καποτε με τη 1/3 απο τη δικη σου συνταξη εστω και στα 75 που θα ειναι τοτε τα ορια

    Ελεος με τη γκρινια σας

    Λιγος σεβασμος επιτελους

    ΑπάντησηΔιαγραφή