Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Επικουρικές: Και νέες αιματηρηρές περικοπές από αύριο ελέω «εργόχειρου Κατρούγκαλου»

Νέο ισχυρό πλήγμα στις επικουρικές τους συντάξεις θα υποστούν από αύριο χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς εκτός από τις διαπιστωμένες μειώσεις θα δουν, με τις πληρωμές Νοεμβρίου, και τις αναδρομικές κρατήσεις που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερο «μαχαίρι». Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, συνταξιούχοι θα
δουν επικουρικές με το «αστρονομικό» ποσό των… 16 ευρώ! Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι συνταξιουχικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για τις περικοπές στις συντάξεις τους και για την επιστολή Κατρούγκαλου, ενόψει και της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Πέμπτη 3 Νοέμβρη, στην πλατεία Κοτζιά. Για τη συγκεκριμένη συγκέντρωση, καλέσματα έχουν απευθύνει μεταξύ άλλων η ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑ, η Πρωτοβουλία Συνταξιούχων και η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Συνταξιούχων Μεταφορών.

Αναδρομικές κρατήσεις

Όπως και στην περίπτωση των περικοπών, έτσι και στα αναδρομικά οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Αναλυτικά, από τους συνολικά 248.618 συνταξιούχους που υπέστησαν μειώσεις λόγω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, οι 66.900 ήταν αυτοί που είδαν πρώτοι τις περικοπές και χρωστούν αναδρομικά δύο μηνών. Το μεγάλο κύμα μειώσεων επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 143.550 συνταξιούχους, οι οποίοι χρωστούν αναδρομικά 3 μηνών, ενώ 38.160 χρωστούν αναδρομικά 4 μηνών. Υπενθυμίζεται πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων «μετράει» από τις συντάξεις Ιουνίου. Όμως, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο οι συντάξεις πληρώθηκαν στο παλιό τους ύψος, επειδή οι υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό. Ο νόμος προβλέπει για τα αναδρομικά ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ.

Συνεπώς, οι 44.403 συνταξιούχοι που απώλεσαν από ένα λεπτό ώς και 20 ευρώ από την επικουρική τους σύνταξη, θα «κλείσουν» τους λογαριασμούς τους με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σε μια δόση, προφανώς μικρότερη των 50 ευρώ. Σε αντίστοιχη κατάσταση είναι και οι 22.746 συνταξιούχοι που έχασαν από 20 ώς 50 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα δουν τις επικουρικές τους μειωμένες κατά τουλάχιστον 50 ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο η σύνταξη που θα πληρωθεί αύριο να είναι κάποια λίγα ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πλειονότητα των συνταξιούχων θα κληθεί να επιστρέψει τα αναδρομικά σε 2 με 3 δόσεις, ενώ για όσους έχασαν μεγάλα ποσά, η αποπληρωμή μπορεί να επεκταθεί ακόμη και σε 8-10 δόσεις.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με αρχική επικουρική σύνταξη από το πρώην ΕΤΕΑΜ, ύψους 409,60 ευρώ, μετά τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές λάμβανε καθαρή σύνταξη 205 ευρώ. Ο επανυπολογισμός (και υπό την προϋπόθεση ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ) οδήγησε σε καθαρή επικουρική σύνταξη 123 ευρώ. Συνεπώς, για τις συντάξεις Ιουνίου – Αυγούστου που πληρώθηκαν στο παλαιό ύψος, ο συνταξιούχος πρέπει να επιστρέψει 246 ευρώ. Η παρακράτηση θα γίνει σε 5 δόσεις, 4 των 50 ευρώ που θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις Νοεμβρίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017 και μία δόση 46 ευρώ, που θα παρακρατηθεί από τη σύνταξη Μαρτίου 2017.

Επιστολή Κατρούγκαλου

Με το δεδομένο, όμως, πως ήδη αρχίζουν οι… ψίθυροι για μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και για «ανάγκη» 4ου μνημονίου πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι ποτέ δε θα γίνει ό,τι ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος ευθύνεται για μια σειρά δεινών που έχουν ενσκήψει κατά των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Σύμφωνα, πάντως, με την επιστολή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου προς τους συνταξιούχους των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ μεικτά, με αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις στις επανυπολογισμένες επικουρικές τους συντάξεις, μόλις ολοκληρωθεί η παρακράτηση των αναδρομικών η σύνταξη θα επανέλθει στο ύψος στο οποίο αναπροσαρμόστηκε, όπως δηλαδή πληρώθηκε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο ανάλογα με το Ταμείο από το οποίο προέρχονται. Συνεπώς, ο παραπάνω συνταξιούχος θα παίρνει τους μήνες Νοέμβριο – Φεβρουάριο 73 ευρώ μηνιαίως. Τον Μάρτιο θα λάβει επικουρική ύψους 77 ευρώ και από τον Απρίλιο και μετά, η σύνταξή του θα επανέλθει στα 123 ευρώ.

Στοιχεία ΕΤΕΑ

Βάσει των στοιχείων του ΕΤΕΑ, κατά μέσον όρο οι μειώσεις για τους 248.618 συνταξιούχους, άγγιξαν το 20,30%. Από τους χαμένους, οι περισσότεροι –το 47,78% ή οι 118.779 συνταξιούχοι– έχασαν από 100 έως και 200 ευρώ. Αμέσως μετά ακολουθούν όσοι έχασαν 50-100 ευρώ, οι οποίοι έφτασαν τους 52.676 (21,19%).

Σε επίπεδο Ταμείων, οι συνταξιούχοι πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) είχαν ονομαστικές μειώσεις της τάξεως του 50,73%, οι πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) μειώσεις 47,89%, ενώ το προσωπικό της πρώην Τράπεζας Πίστεως οδηγήθηκε σε ονομαστικές περικοπές που άγγιξαν το 54,8%. Οι συνταξιούχοι από τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) είδαν ονομαστικές μειώσεις από 23,95% έως 43,95%, οι πρώην εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας – Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας 33,53%, ενώ οι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων 33%. Τέλος, οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ – ΤΕΑΠΥΚ είχαν μείωση 43,17%, οι πρώην ναυτικοί 40,42%, ενώ οι τεχνικοί Τύπου 17,6%.

Με πληροφορίες, γράφημα από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου