Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Κόλαφος για το σχέδιο Πισσαρίδη η Ευρωπαϊκή Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ – Σε αμηχανία η κυβέρνηση

Η Ευρωπαική οδηγία για τον κατώτατο μισθό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σχέδιο Πισσαρίδη και τις στοχεύσεις της Κυβέρνησης ανέφερε χτες στην ομιλία της στην Βουλή η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Ίδιαίτερο ενδιαφέρον σε όσα περιγράφει η οδηγία. Διαβάζουμε : H τοποθέτηση της κ. Ξενογιαννακοπούλου 


 Εκπλήσσομαι πάντα όταν ακούω συναδέλφους, όπως τον εισηγητή της ΝΔ, ο οποίος άσκησε παράλογη κριτική επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αύξηση του κατώτατου μισθού και κατήργησε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, και υπήρχε πλέον η δυνατότητα να αποκαταστήσουμε ένα μεγάλο μέρος του πλήγματος που είχε υποστεί ο κόσμος της εργασίας με το δεύτερο μνημόνιο. Η Οδηγία αυτή έρχεται επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις τύπου υποκατώτατου μισθού για ηλικιακές ομάδες και άλλες κατηγορίες. Κατηγορήσατε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκανε την αύξηση και κατήργησε τον υποκατώτατο, αλλά δεν είχατε μια φράση να πείτε για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ενώ είχε δεσμευτεί προεκλογικά -υποτίθεται- το 2020 για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, τον έχει παγώσει και μεταθέτει την οποιαδήποτε συζήτηση στο μέλλον. Περιμένουμε να ακούσουμε από τον κ. Υπουργό, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι θα φέρει ξανά τροπολογία για περαιτέρω πάγωμα και παράταση όσον αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού. Ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε δηλώσει προεκλογικά ότι θα κάναμε τη πλήρη αποκατάσταση του κατώτατου μισθού με μία δεύτερη αύξηση το 2020 και στη συνέχεια θα θεσπίζαμε τον προσδιορισμό του από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η πάγια θέση μας.

Η Οδηγία που συζητάμε σήμερα είναι σημαντική, γιατί 7 στους 10 εργαζόμενους στην Ευρώπη ζούν σε συνθήκες φτώχειας. Στη χώρα μας, με στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ότι το 1/3 των εργαζομένων αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό και με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, αλλά υπάρχει και το συγκλονιστικό στοιχείο του 1/3 που αμοίβονται κάτω από τον κατώτατο μισθό, με 200 ευρώ και ζουν κυριολεκτικά υπό συνθήκες φτωχοποίησης, μέσα από τις άτυπες και ελαστικές μορφές εργασίας που εσείς επιδιώκετε να ενισχύσετε. Ο κ. Χατζηδάκης, στην ομιλία του, είχε εμφανή αμηχανία για ένα θέμα, το οποίο εκθέτει την κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με τη συνολική προσέγγιση που έχει η Ευρώπη και τις διαφορετικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν δόθηκε η αντίστοιχη έμφαση από τον κ. Υπουργό στο γεγονός ότι αυτή η οδηγία αναφέρει την ανάγκη να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων με τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός κ. Υπουργέ δεν είναι επίδομα. Είναι αποτέλεσμα κοινωνικών κατακτήσεων που επηρεάζει όλη τη μισθολογική κλίμακα. Εμείς θεωρούμε ότι η εργασία είναι δικαίωμα και παραγωγική δύναμη. Η Οδηγία αναφέρεται σε κάθε μορφή εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο, και αποκλείει οποιαδήποτε απόκλιση τύπου υποκατώτατου ή άλλη εξαίρεση. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ενώ αναφέρεται και στις άτυπες μορφές εργασίας. Όσον αφορά την έμδαση που δίνει η Οδηγία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλη αμηχανία από την κυβέρνηση της ΝΔ. Γιατί είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδυναμώσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στην ουσία τις έχει καταστήσει ανενεργές.

Η Οδηγία αυτή είναι κόλαφος για την έκθεση Πισσαρίδη. Γιατί η έκθεση Πισσαρίδη λέει δύο πράγματα για τον κατώτατο μισθό:

- Πρώτον ότι δεν πρέπει να είναι υψηλός, αλλά χαμηλός, το υπαινίχθηκε έμμεσα και ο κ. Υπουργός, για το θέμα της ανεργίας. Η Οδηγία αντίθετα ξεκαθαρίζει ότι ένας αυξημένος επαρκής κατώτατος μισθός δεν έχει  επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά, όπως ανφέρεται  στην εισηγητική έκθεση- είναι ευεργετικός για την οικονομία καθώς αυξάνει τη ζήτηση και την κατανάλωση, και συμβάλλει στην προσπάθεια ανάκαμψης σε περίοδο κρίσης όπως σήμερα με την πανδημία, και σε μια βιώσιμη, δίκαιη μετάβαση.

- Δεύτερον, η έκθεση Πισσαρίδη υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία συζήτηση για συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε καν νομοθετική ρύθμιση, αλλά να προσδιορίζεται ο κατώτατος μισθός από ομάδα εμπειρογνωμόνων, στην οποία δεν πρέπει να συμμετέχουν φορείς που εκφράζουν οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα. Δηλαδή αποκλεισμός των συνδικάτων και των κοινωνικών εταίρων, αντίθετα από την  Οδηγία που παροτρύνει τη συμμετοχή τους και την ενίσχυση της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Κατανοητή, λοιπόν, η αμηχανία του κ. Υπουργού. Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία και στην Οδηγία της κοινωνικής ρήτρας στις δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή η υποχρέωση των επιχειρήσεων σε αυτόν τον τομέα να σέβονται την εργατική νομοθεσία και τον κατώτατο μισθό, καθώς και η ανάγκη ισχυρών μηχανισμών ελέγχου, όπως δηλαδή το ΣΕΠΕ, που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδυναμώσει. Για το θέμα της ναυτιλίας, δεν συμφωνούμε με την έννοια της εξαίρεσης που προτείνει η κυβέρνηση. Να θυμίσω ότι η ΝΔ έφερε το περασμένο καλοκαίρι τροπολογία «νύχτα», με την οποία κατήργησε τη συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτεργατών. Με αποτέλεσμα να υπάγονται πλέον στη διεθνή συλλογική σύμβαση εργασίας και να έχουν υποστεί μείωση 50% των αποδοχών τους. Δεν μπορεί το Υπ. Ναυτιλίας να αναφέρει μόνο την ανταγωνιστικότητα. Το ναυτικό επάγγελμα να συμπεριλαμβάνεται στην Οδηγία, αλλά να υπάρξουν κάποιες ειδικές πρόνοιες προκειμένου να ληφθεί υπόψη ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του, και αυτό είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης.

Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε σε μια επόμενη συνάντηση να μας πείτε με μεγαλύτερη σαφήνεια, σε σχέση με τα άρθρα της οδηγίας, ποιά είναι η θέση σας, προκειμένου και εμείς να τοποθετηθούμε. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε στην περαιτέρω βελτίωση της Οδηγίας, ώστε πέραν του μηχανισμού που προτείνεται να υπάρχει και ένα συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό κατώφλι, όπως προτείνουν τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα, δηλαδή στο 60% του διάμεσου μισθού ή στο 50% του μέσου μισθού, και να διασφαλισθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε να μην είναι μόνο επαρκής ο κατώτατος μισθός, αλλά και δίκαιος."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου