Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Οι νέοι «επαναπαύονται» στο επίδομα ανεργίας είπε στην Βουλή …η ΓΣΕΕ!

Διαβάζουμε στον Ημερόδρομο του Νίκου Μπογιόπουλου.
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων αποτυγχάνουν στην Ελλάδα γιατί οι νέοι επαναπαύονται και αναζητούν το επίδομα ανεργίας. Η άποψη αυτή κατατέθηκε σήμερα
στην Βουλή, δεν προέρχεται όμως από κάποιον «σκληρό» νεοφιλελεύθερο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά από την Νικολέτα Βασιλάκου Γραμματέα Εργαζόμενης Νεότητας της …ΓΣΕΕ!

Λίγες μέρες μετά την παρουσία στην Βουλή του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, που δεν διαφώνησε – αν όχι υπερθεμάτισε – για το νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, καταγράφεται ένα ακόμη δείγμα του εκφυλισμού που κυριαρχεί στην τριτοβάθμια οργάνωση. Η άποψη περί «επανάπαυσης» των νέων διατυπώθηκε στην Επιτροπή της Βουλής για ζητήματα νεολαίας όπου συζητήθηκε το ζήτημα της ανεργίας των νέων.

Οι νέοι επαναπαύονται

Η Γραμματέας Εργαζόμενης Νεότητας της ΓΣΕΕ αναφερόμενη στο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε πρόγραμμα Youth–Guarantee, επισήμανε ότι είχε αποτελέσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά «ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι πολύ πιο υψηλός από τα δικά μας αποτελέσματα».

Εξηγώντας το γιατί αυτό συμβαίνει η Νικολέτα Βασιλάκου είπε πως «στην Ελλάδα οι νέοι επαναπαύονται στο ότι μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα για  χρονικό διάστημα, μετά τελειώνει το πρόγραμμα, βγαίνουν στην ανεργία, παίρνουν το επίδομα ανεργίας και περιμένουν να ξαναβγεί το επόμενο πρόγραμμα, ξαναμπαίνουν στο επόμενο πρόγραμμα, ξαναμπαίνουν στο επίδομα ανεργίας. Δεν βγαίνουν στην αγορά να αναζητήσουν δουλειά. Αυτό δημιουργεί φοβερό πρόβλημα και δημιουργεί παθητικοποίηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και είναι ότι χειρότερο».

Μάλιστα όταν της ζητήθηκαν εξηγήσεις για το τι ακριβώς εννοεί συνέχισε στο ίδιο μοτίβο: «Ουσιαστικά χρησιμοποιούν το επίδομα ανεργίας σαν μόνιμο εισόδημα . Αυτή η κατηγορία των ατόμων των νέων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το επίδομα ανεργίας σαν ένα μόνιμο εισόδημά τους. Καταλάβατε τι σας είπα, τι ανέφερα πριν; Ότι μπαίνουν στα προγράμματα, ασχολούνται με τα προγράμματα, παίρνουν το επίδομα αυτό του προγράμματος, μετά παίρνουν το επίδομα ανεργίας, περιμένουν πότε θα ξαναβγεί το νέο πρόγραμμα, θα ξανακάνουν τα χαρτιά τους».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι σαν Αρχές μπήκαμε σε μια διαδικασία να μην αξιοποιήσουμε σωστά τα προγράμματα που μας δόθηκαν, να μην αξιοποιήσουμε σωστά τις πρακτικές. Δεν ήταν κοντά στους νέους και τις απαιτήσεις της αγοράς, με αποτέλεσμα να “εκμεταλλεύεται”, μπορεί να είναι κακή λέξη, αλλά αυτή μου ήρθε τώρα να σας πω, να χρησιμοποιεί, σωστά, ώστε να επαναπαύονται και να μπαίνουν σε μια διαδικασία παθητικοποίησης, που είναι ότι χειρότερο».

Για την μόνιμη εργασία

Μάλιστα η εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ ήρθε σε αντιπαράθεση με την βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Όμως παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε σχετικά, δεν …. «της βγήκε» να πει ξεκάθαρα αν η Γενική Συνομοσποδία Εργατών Ελλάδας είναι ή όχι υπέρ της μόνιμης εργασίας.

Δείτε τον χαρακτηριστικό διάλογο (στο οποίο παρεμβαίνει τελικά η πρόεδρος της επιτροπής Σοφία Βούλτεψη)

ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ (Γραμματέας Εργαζόμενης Νεότητας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.):Κυρία Κανέλλη σύμφωνα με την μελέτη και αν δείτε την παρουσίαση δεν είμαστε υπέρ της μείωσης των μισθών. Αν παρατηρήσατε θέλουμε να περιφρουρήσουμε τους μισθούς, θέλουμε να περιφρουρήσουμε την απασχόληση.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Μόνιμη εργασία είστε υπέρ;

ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ (Γραμματέας Εργαζόμενης Νεότητας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.):Απλώς θέλουμε παράλληλα να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αλλά θέσεις εργασίας που να είναι μακροχρόνιες.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Μόνιμες

ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ (Γραμματέας Εργαζόμενης Νεότητας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.): Μόνιμες, αυτό μακροχρόνιες.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Όχι αντικαθιστάτε τη λέξη μόνιμος με μακροχρόνιος.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ (Γραμματέας Εργαζόμενης Νεότητας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.): Συγγνώμη.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Τι να κάνουμε δεν είναι όλες οι εργασίες μόνιμες. Πώς να το κάνουμε;

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Όταν η ίδια λέει, έρχεται σε αντίφαση δεν χρειάζονται τον συνήγορο του διαβόλου.

Πηγή :www.imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου