Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Π. Πέρκα : Ένας χρόνος ΝΔ, ένας χρόνος χαμένος για τον σιδηρόδρομο


Δελτίο Τύπου απο την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Γ.Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών.
Ένα χρόνο μετά ....η κατάσταση στον σιδηρόδρομο παραμένει εκεί που την άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με επιδείνωση ταυτόχρονα της κατάστασης του λειτουργούντος δικτύου:


Η γραμμή Κιάτο- Αίγιο λειτούργησε πριν 10 μέρες κατόπιν παρέμβασης της Ε.Ε., με συρμούς diesel, καθώς τα έργα για την ηλεκτροκίνηση είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο δοκιμαστικό με την πολιτική ηγεσία έγινε στις 15 Απριλίου 2019 και ο σχεδιασμός ήταν να δοθεί στην κυκλοφορία το Φθινόπωρο του 2019. 

Στην Πάτρα  αναζητείται λύση για την είσοδο  του τρένου στην πόλη, ενώ είχε ήδη συμφωνηθεί η σχετική λύση και είχαν προχωρήσει η διαδικασίες για προκήρυξη του τμήματος Ρίο Αγ. Διονύσιος με εγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας από την Ε.Ε... 

Η γραμμή προς Κάτω Αχαΐα ξεκίνησε να λειτουργεί μέχρι τις ....3 το μεσημέρι ,από το περασμένο Σάββατο ενώ για την γραμμή Πάτρα- Πύργος, που διαθέτει οριστικές μελέτες, δεν ακούγεται τίποτα εδώ και 1 χρόνο. 

Επιπλέον τα έργα ολοκλήρωσης της Γραμμής από Αίγιο έως Ψαθόπυργο, ενώ είναι ώριμα εδώ και 1 χρόνο και με διασφαλισμένη χρηματοδότηση, δεν έχουν προκηρυχθεί.

Τα έργα συντήρησης του δικτύου από Αθήνα (ΣΚΑ) έως Κιάτο αγνοούνται και η κατάσταση του δικτύου επιδεινώνεται ενώ τα έργα που θα έπρεπε να είχαν δημοπρατηθεί για την ανάταξη του Δικτύου στον άξονα Αθήνας  - Θεσσαλονίκης (Σηματοδότηση, etcs, γαλαρίες Τεμπών-Πλαταμώνα, Κακιάς Σκάλας, περίφραξη, τηλεματική στους σταθμούς κτλπ) προκειμένου να αυξηθεί η πυκνότητα των δρομολογίων στον άξονα Αθήνα –Θεσσαλονίκη με υψηλές ταχύτητες που θα μειώσουν την χρονοαπόσταση (την αφήσαμε τον Μάιο του 2019 σε 3 ώρες και 50 λεπτά) δεν έχουν προχωρήσει ούτε βήμα… 

Ο υποσταθμός ηλεκτροκίνησης στην Ανθίλη (Περιοχή Μώλος)  που θα δινόταν στην λειτουργία τις πρώτες μέρες του Ιουλίου του 2019 ΔΕΝ έχει ακόμα ολοκληρωθεί ! Αποτέλεσμα τα εμπορικά τρένα να γίνονται με diesel μηχανές στον άξονα Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (και μέχρι τον Παλαιοφάρσαλο) γιατίτο δίκτυο ηλεκτροκίνησης δεν αντέχει να σηκώσει τα φορτία (τάση κτλπ) μετά την Οινόη (περιοχή Θήβας). Παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί! Καμία κουβέντα για τον άλλο υποσταθμό στην Καλιπεύκη η τύχη του οποίου αγνοείται κυριολεκτικά. 

Στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί νέο τροχαίο υλικό ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τονίζει ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα στην υποδομή.

Στη γραμμή Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει μειώσει τα δρομολόγια. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δρομολόγια προς Αλεξανδρούπολη, καθώς κυκλοφορεί 1 τρένο μέχρι Δράμα! Μάλλον αρκεί το ότι πάει στην εκλογική Περιφέρεια του Υπουργού για να βγάζει φωτογραφίες….

Στον Έβρο είχαν δρομολογηθεί 3 ζεύγη (Αλεξανδρούπολη – Πύθειο) σήμερα κυκλοφορούν  τα 2 ενώ το 3ο που βοηθά να κατεβαίνουν κάτοικοι από το Ορμένιο το πρωί στην Αλεξανδρούπολη για τις δουλειές τους είναι αυτό που έχει βγει εκτός! Τα 2 τρένα που κυκλοφορούν, κυκλοφορούν μόνο καθημερινές! (παγκόσμια πρωτοτυπία). 

Καμία συζήτηση για τις συμφωνίες που είχαν γίνει με Βουλγαρία για την σύνδεση με τα λιμάνια στην Θράκη και Ανατολική Μακεδονία (Σιδηροδρομική Εγνατία). Πως αξιοποιήθηκε η συμφωνία για την ίδρυση διακρατικής εταιρείας μεταξύ Ελλάδας Βουλγαρίας , η οποία είχε και την έγκριση της DGMove; 

Άγνωστη η τύχη του εγκεκριμένου προγράμματος για τη μελέτη βιωσιμότητας της Γραμμής Θεσσαλονίκη-Φλώρινα – Καστοριά Κρυσταλλοπηγή-Αλβανία. Πότε θα ολοκληρωθεί και πότε θα κατατεθεί η αίτηση έγκρισης χρηματοδότησης; Έχουν παρέλθει τα 2 χρόνια ισχύς του προγράμματος.

Άγνωστη και η εξέλιξη της συμφωνίας σύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία και η λειτουργία νέου τελωνιακού σταθμού.

Σε γραφειοκρατικές εκκρεμότητες η ολοκλήρωση της νέας Γραμμής Πολύκαστρο Ειδομένη που θα δώσει ανάσα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. 

Σε ότι αφορά στην Υπογειοποίηση Σεπολίων, 8 μήνες μετά και ακόμα δεν έχουν σκάψει τίποτα ενώ υποτίθεται ότι στα 2 χρόνια πρέπει να έχει δοθεί η μια κατεύθυνση στην κυκλοφορία. Παράλληλα η 2η φάση του σταθμού Λαρίσης καθυστερεί να προκηρυχθεί και μειώνεται και το αντικείμενό της αφαιρώντας την ανάπλαση της περιοχής του Σταθμού Λαρίσης μέσω της υπογειοποίησης των βασικών οδικών αξόνων. 

Τα έργα για τον εκσυγχρονισμό του Σιδηροδρομικού Δικτύου της Θεσσαλίας καρκινοβατούν με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το έργο Λάρισα Βόλος όπου 1 χρόνο τώρα δεν βγαίνει η προκήρυξή του.

Επιπλέον, εγκεκριμένες μελέτες και έργα για το τρένο του Πηλίου παραμένουν στα συρτάρια του ΟΣΕ.

Και μέσα σε όλα αυτά ακούμε για δήθεν προκηρύξεις έργων με το μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου για επίσπευσή τους χωρίς να μας λένε ποια έργα συγκεκριμένα, γιατί με αυτή τη μέθοδο που η πράξη έχει δείξει ότι δεν συντομεύει καμία διαδικασία και με ποια εκτίμηση πρόθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή.

Πειράματα, κοινώς, σε βάρος του Σιδηροδρόμου.

Μάλιστα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προϋπολογισμοί έργων εμφανώς αυξημένοι σε σχέση με τις προ ενός έτους εκτιμήσεις χωρίς να αναφέρονται οι λόγοι του διπλασιασμού του κόστους τους. 

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο (Λεύκα) δεν λειτουργεί παρά το ότι εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2019. 

Παρακαμπτήριοι χωρίς φωτοσήματα σε Αθήνα, Λιόσια, Μέγαρα, Αγίους Θεόδωρους, Κιάτο, Λιανοκλάδι, Νέους Πόρους, Άδενδρο, Σίνδο. Σε αυτά τα σημεία οι ταχύτητες πρέπει να μειωθούν από τα 160 χλμ ακόμα και στα 20 χωρίς ο μηχανοδηγός να έχει καμία ένδειξη. Τα πάντα γίνονται εμπειρικά από τους μηχανοδηγούς. 

Και βεβαίως δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των αποτελεσμάτων για τον διαγωνισμό στο ΑΣΕΠ (φύλακες διαβάσεων) που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΟΣΕ κάνει αναθέσεις συνεχώς ανά δίμηνο έναντι εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ. 

Συγχρόνως το Υπουργείο δηλώνει αναρμόδιο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όταν στην σύμβαση των ΥΓΟΣ (που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) αυτή έχει αναλάβει την υποχρέωση ,όσο επιδοτείται, να προστατεύει τα εργασιακά - ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. 
Δεν έχει ακόμα υπογραφεί ΣΣΕ στον ΟΣΕ. 

Πρόκειται για παλινωδίες που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, ή καλύτερα …. ένας χαμένος χρόνος για τον σιδηρόδρομο.

Πέτη Πέρκα - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 



1 σχόλιο:

  1. Ολόσωστη. Και να μη ξεχνάμε τις 100 και πλέον απολύσεις που έρχονται να προσθέσουν στη μακρά λίστα της ανεργίας και που με κυβέρνηση συριζα δε διανοούνταν καν να σκεφτούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή