Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Εξαπατούν τους συνταξιούχους

Η σημερινή εξαγγελία του κ.Μητσοτάκη (29/7), για καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου, εφάπαξ και εντός του 2020, εμπεριέχει πολλαπλές εξαπατήσεις, προς τους συνταξιούχους:


1.Προβλέπει κούρεμα πάνω από 60% στα οφειλόμενα, βάσει των υπ αριθμ.1439-1443/2020 αποφάσεων, της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το κόστος συμμόρφωσης για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους,για κυρίες και επικουρικές συντάξεις και για τα “δώρα”, ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ.Συνεπώς το ποσό των 1,4 δις(που δεν διευκρινίζεται αν είναι καθαρό ή μεικτό) απέχει παρασάγγας, από την “συμμόρφωση” με τις δικαστικές αποφάσεις.
2.Τα “δώρα”και οι επικουρικές συντάξεις είναι πληρωμένες εισφορές των συνταξιούχων και δεν ανήκουν σε κανέναν, για να τα βάζει σε “ανατολίτικο παζάρι”.
3.Πιθανότατα, επίκειται χυδαίος εκβιασμός-απειλή προς τους συνταξιούχους, να δεχτούν τα ψίχουλα της κυβέρνησης, ώστε να μην εξοντωθούν βιολογικά και οικονομικά, σε ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις.
4.Μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70%των χαμηλό συνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1000 ευρώ και δεν έχουν να λαμβάνουν απολύτως τίποτα, δηλαδή τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.
5.Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα πιο αδύναμα στρώματα που χρήζουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας, συνεχίζει με ψίχουλα να προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, μεταξύ φτωχών και πάμφτωχων.
6.Η κυβέρνηση εξαφανίζει όχι μόνο τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τους τόκους για όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.

Η επικείμενη τροπολογία είναι μια απαράδεκτη επέμβαση στην δικαιοσύνη που στόχο έχει να μοιράσει 1,4 δις στους συνταξιούχους, που έχουν χάσει πάνω από 50 δις από τις μειώσεις των συντάξεων στην δεκαετή κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πάνω από 24 δις ευρώ.Πρόκειται για ένα χυδαίο εκβιασμό που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους. Καμία συναίνεση στους βασικούς υπαίτιους για την φτώχεια όλων των συνταξιούχων.
Απο τον Διονύση Τεμπονέρα - Εργατολόγο 

Διαβάζουμε επίσης : 
Προς το δυσμενέστερο οδηγείται η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων και όπως φαίνεται κρύβει δύο σημαντικά ζητήματα.

Πρώτο με την τροπολογία αποκαλύπτεται ότι το ποσό είναι στα 900 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον με την ίδια τροπολογία επιχειρείται να μπει τέλος στις όποιες διεκδικήσεις είχαν κερδίσει οι συνταξιούχοι για τα δώρα και τις επικουρικές, καθώς τονίζεται ότι με την καταβολή των 900 εκατ. ευρώ για τις κύριες, αποσβαίνονται και τα ποσά για δώρα και επικουρικές!

Ειδικότερα, χάνουν το δικαίωμα να προσφύγουν όσοι συνταξιούχοι δεν το έχουν κάνει για να διεκδικήσουν αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Πάρα το γεγονός ότι η τροπολογία δεν περιλαμβάνει καταβολή αναδρομικών επικουρικών συντάξεων και δώρα σε 2,5 εκ. συνταξιούχους δεν τους επιτρέπει και να προσφύγουν για να τα διεκδικήσουν καθώς όπως αναφέρεται στην τροπολογία το δικαίωμα χάνεται και η αξίωση παραμένει μόνο σε όσους έχουν ήδη προσφύγει.

Έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι που περίμεναν ότι θα λάβουν αναδρομικά κύριας, επικουρικής σύνταξης και δώρων θα αναγκαστούν να αρκεστούν στα αναδρομικά μόνο της κύριας σύνταξής τους.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, ότι η εν λόγω απόφαση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, και όχι μόνο όσους προσέφυγαν, ζήτησε κατανόηση από τους συνταξιούχους και είπε η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το γεγονός ότι τα αναδρομικά αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη – δεν καλύπτει τα δώρα και τις επικουρικές – προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, ενώ νέες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η ίδια η τροπολογία σε αυτά τα δύο σκέλη.

Ειδικά στο δεύτερο με το οποίο επιχειρεί να βάλει τέλος στην καταβολή των αναδρομικών για δώρα και επικουρικές, κάτι που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, αναδρομικά ποσά μόνο για τις περικοπές που έγιναν το επίμαχο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016 στις κύριες συντάξεις ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα, προτίθεται να επιστρέψει η κυβέρνηση βάσει της τροπολογίας που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.
Το καθαρό ποσό, βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η κυβερνητική τροπολογία αφήνει εκτός σχεδόν το 60% των συνταξιούχων, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους, και συγκεκριμένα τους αγρότες και όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, κάτω από 1.000 ευρώ.

Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για εκτροπή και εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους θα ανοίξει νέος κύκλος μαζικών προσφυγών στη δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του δικηγόρου Λουκά Αποστολίδη που διαχειρίστηκε την αγωγή που δικάστηκε στο ΣτΕ πιλοτικά, για «προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων» και «νομικό πραξικόπημα». Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Αναλυτικά, η τροπολογία αναφέρει επιστροφές, και μάλιστα άτοκα, μόνο για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα στις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις το 2012, για το διάστημα από 11/6/2015 έως και την δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) στις 13 Μαΐου 2016.

Προκαλεί βέβαια εντύπωση η πρόβλεψη ότι με την καταβολή των ποσών, οι αξιώσεις των συνταξιούχων για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις όχι μόνο κύριων, αλλά και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων άδειας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το επίμαχο 11μηνο αποσβήνονται. Διαχωρίζει δε, μόνο όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, στους οποίους δεν αποσβένει τις διεκδικήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου